Κορονοϊός – COVID-19: Τι σημαίνει ο όρος πανδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κήρυξε πανδημία τον κορονοϊό. Τι σημαίνει όμως ο νέος αυτός χαρακτηρισμός για τον COVID-19.

Η πανδημία περιγράφει την εξάπλωση μίας ασθένειας διεθνώς και με μη ελεγχόμενους ρυθμούς. Η λέξη πανδημία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός) και είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Μια επιδημική ασθένεια που παραμένει σταθερή όσον αφορά τον αριθμό ανθρώπων που αρρωσταίνουν δεν θεωρείται πανδημία.

Επιπλέον, οι πανδημίες γρίπης γενικά δεν αποτελούν την επανεμφανιζόμενη εποχική γρίπη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας έχουν παρατηρηθεί πολλές πανδημίες, όπως ευλογιάς, φυματίωσης και πανώλης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημιουργήσει μια εξαβάθμια κατάταξη που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός γρίπης κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία.

Η πανδημία ξεκινά με την μόλυνση ζώων από τον ιό, με λίγες περιπτώσεις στις οποίες τα ζώα μολύνουν ανθρώπους και στη συνέχεια φτάνει σε ένα στάδιο στο οποίο ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και τελειώνει με μια πανδημία, όταν λοιμώξεις από τον νέο ιό έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Οι 10 πιο φονικές πανδημίες στην ιστορία

Η πανώλη του Ιουστινιανού (543 μ.Χ)

Μαύρος Θάνατος (1348)

Η φονική ευλογία (15ος – 17ος αιώνας)

Χολέρα (1817 – 1823)

Η Ισπανική Γρίπη (1918)

Η γρίπη του Χονγκ Κονγκ (1968)

HIV/AIDS (1981-σήμερα)

SARS (2002-2003)

Η Γρίπη των χοίρων ή H1N1 (2009 – 2010)

Έμπολα (2014 – 2016)

Check Also

Σαλβίνι για Αγιά Σοφιά: Η προπέτεια ενός κάποιου Ισλαμ, ασύμβατη με την δημοκρατία στην Δύση

Share Twitter Σαλβίνι για Αγιά Σοφιά: Η προπέτεια ενός κάποιου Ισλαμ, ασύμβατη με την δημοκρατία …

Ισραήλ: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους κατά των κυβερνητικών χειρισμών στην πανδημία

Share Twitter Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ, για να διατυπώσουν την οργή …