Κομισιόν:Οι κυπριακές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν στο μέλλον

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Εμπορίου Karel De Gucht, δήλωσε σήμερα ότι οι μικρομεσαίες κυπριακές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν μελλοντικά από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τρίτες χώρες τις οποίες διαπραγματεύεται σήμερα η ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη και θα μιλήσει σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί αύριο στη Λευκωσία.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Wojtek Talko ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται στην υλοποίηση διεθνών κανόνων εμπορίου, οι οποίοι να ενισχύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

“Θεωρούμε ότι οι εμπορικοί κανόνες θα είναι προς όφελος όχι μόνον των παραδοσιακών προϊόντων αλλά και προς όφελος εκείνων των οικονομιών, οι οποίες βασίζονται στις υπηρεσίες, όπως η Κύπρος”, είπε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι οι μικρές επιχειρήσεις στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ θα επωφεληθούν από τις διεθνείς εμπορικές συμβάσεις τις οποίες διαπραγματεύεται σήμερα η ΕΕ με τρίτες χώρες.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι εάν η ΕΕ ολοκλήρωνε σήμερα όλες τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, αυτό θα πρόσθετε ακόμη 275 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ και θα δημιουργούσε 2.2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

“Οι κυπριακές εταιρείες θα έχουν πολλά να κερδίσουν από αυτές τις συμφωνίες, είτε μεσοπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα”, είπε ο Εκπρόσωπος της Κομισιό.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί αύριο Πέμπτη, στη Λευκωσία και αναμένεται να προβεί σε μια σφαιρική ανάλυση της εμπορικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ΕΕ για σύναψη Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου, οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις του Γύρου της Ντόχα (DDA) και οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο υπηρεσιών (TiSA). Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τα ωφελήματα που προκύπτουν για αυτές.

Check Also

Αβέρωφ: Μπορούμε να φτιάξουμε την ακόμα καλύτερη Κύπρο βασιζόμενοι και στο ταμείο Ανάκαμψης

Αβέρωφ: Μπορούμε να φτιάξουμε την ακόμα καλύτερη Κύπρο βασιζόμενοι και στο ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. …

Χειροπέδες σε 21χρονο διακινητή μεταναστών – Έφοδος στο διαμέρισμά του

Χειροπέδες σε 21χρονο διακινητή μεταναστών – Έφοδος στο διαμέρισμά του Στη σύλληψη άντρα ηλικίας 21 …