Κοινό ανακοινωθέν-ΝΑΤΟ: Καταγγελία της «αποτρόπαιας αγριότητας» της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η «αποτρόπαια αγριότητα» της Ρωσίας στην Ουκρανία καταγγέλλεται στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ενώ κηρύσσεται η έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών για τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στην Κίνα για την οποία αναφέρεται ότι συνιστά πρόκληση για τα «συμφέροντα» της Συμμαχίας, ενώ παράλληλα καταγγέλλεται «η στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Πεκίνο και την Μόσχα.

Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ «για όσο χρόνο χρειασθεί», δήλωσε την Τετάρτη 29 Ιουνίου ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κατά την σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι ηγέτες των χωρών μελών της οποίας κατήγγειλαν την «αποτρόπαια αγριότητα» της Μόσχας.

Η αποτρόπαια αγριότητα της Ρωσίας προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και μαζικές μετακινήσεις, πλήττοντας με δυσανάλογο τρόπο τις γυναίκες και τα παιδιά. Η Ρωσία φέρει ακέραιη την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής», αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες των μελών της Συμμαχίας με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης, κατά την οποία ανακοινώθηκε και η έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Το ΝΑΤΟ κρίνει ότι η Κίνα συνιστά πρόκληση για τα «συμφέροντα» και την «ασφάλεια» των χωρών του ΝΑΤΟ στον νέο στρατηγικό οδικό χάρτη της Συμμαχίας που υιοθετήθηκε στην Μαδρίτη.

«Οι δηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και οι καταναγκαστικές της πολιτικές αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», αναφέρεται στον νέο στρατηγικό οδικό χάρτη, στον οποίο καταγγέλλεται «η στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Πεκίνο και την Μόσχα κατά της «διεθνούς τάξης».

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλους»
Αναφερόμενος ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε στην τοποθέτηση του σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλους».

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τόνισε εμφατικά την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως στην παρέμβαση του φωτογράφισε την Τουρκία και υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Επίσης ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την εξέλιξη με την Φινλανδία και τη Σουηδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.

Check Also

Ισλαμικό Κράτος: Συνελήφθη ένας από τους Βρετανούς τζιχαντιστές «Beatles»

Βρετανός υπήκοος ο οποίος κατηγορείται ότι υπήρξε μέλος πυρήνα απαγωγέων και δολοφόνων της τζιχαντιστικής οργάνωσης …

Μεξικό: Παραμένουν παγιδευμένοι οι 10 ανθρακωρύχοι σε πλημμυρισμένη στοά ορυχείου

Στρατιώτης μπήκε για μερικές στιγμές σε πλημμυρισμένη στοά ορυχείου στο βόρειο Μεξικό όπου αγνοούνται δέκα …