Κληρίδης: Απαιτείται άμεση αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας

Σε γραπτή ανακοίνωση του, ο  Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, αναφέρει ότι απαιτείται η άμεση αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Κληρίδης αναφέρει:

Παρά την εντατική προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται και βρίσκεται σε εξέλιξη προς πλήρωση 34 συνολικά κενών θέσεων στη Νομική Υπηρεσία μέσω των χρονοβόρων διαδικασιών της ΕΔΥ, η παρατηρούμενη υποστελέχωση καθίσταται συνεχώς χειρότερη. Εντός των τελευταίων 24 μόνον ωρών, η Νομική Υπηρεσία έχει αποστερηθεί τριών ακόμα ικανότατων στελεχών της, τα οποία με χθεσινή και σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, έχουν κριθεί ως άξια για διορισμό σε θέσεις δικαστικών λειτουργών. Τα συνεχή πλήγματα τα οποία υφίσταται η Νομική Υπηρεσία λόγω της αποχώρησης στελεχών της αναδεικνύουν ξεκάθαρα το πρόβλημα, το οποίο έγκειται στο γεγονός ότι η νευραλγική αυτή Υπηρεσία, η οποία επωμίζεται ένα συνεχώς αυξανόμενο όγκο εργασίας, δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητη Υπηρεσία, η οποία μπορεί να διορίζει και να προάγει το δικό της ανθρώπινο δυναμικό, και υστερεί κατά πολύ της αυτόνομης και ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας, τόσο σε τύπο όσο και σε ουσία, αλλά και σε μισθοδοτικούς και άλλους όρους υπηρεσίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας προτίθεται να ενεργήσει τάχιστα και με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες ήδη ετοιμάζονται, για να προωθήσει το θέμα της αυτονόμησης της Νομικής Υπηρεσίας και της εξύψωσης του κύρους και της υπόστασης της, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ νομικών λειτουργών (εισαγγελέων και άλλων) και δικαστικών λειτουργών, ως ομοούσιων πυλώνων στην απονομή της δικαιοσύνης

Check Also

Αβέρωφ: Δεν υπάρχει πιο ισχυρό αντίδοτο στις δυσκολίες που έρχονται από το να έχεις μια δυνατή οικονομία

Αβέρωφ: Επειδή έρχονται δύσκολα για τον τόπο μας, έρχονται δύσκολα για την παγκόσμια και την …

Επίσημη επίσκεψη Κασουλίδη στο Κατάρ – Θα διαβιβάσει γραπτό μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί σήμερα για τη Ντόχα του Κατάρ, όπου θα …