«Κλείνουν» τα Χριστούγεννα, Λονδίνο και Νέα Υόρκη – Lockdown σε Γερμανία – Ολλανδία

«Κλείνουν» τα Χριστούγεννα, Λονδίνο και Νέα Υόρκη – Lockdown σε Γερμανία – Ολλανδία

Αυστηρά μέτρα παίρνουν ολοένα και περισσότερες χώρες ενόψει των Χριστουγέννων. Οι αρχικές προσδοκίες για μια μικρή χαλάρωση την περίοδο των γιορτών φαίνεται ότι διαψεύδονται, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται καθημερινά, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις σε σειρά χωρών να παίρνουν την απόφαση για γενικό «λουκέτο».

Ήδη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι «κλείνει» το Λονδίνο, ενώ lockdown ανακοινώθηκε και στη Γερμανία. Η Ολλανδία ανακοίνωσε lockdown πέντ εβδομάδων, ενώ η Ιταλία ετοιμάζεται να πάρει ανάλογα μέτρα. Σε ετοιμότητα για καθολική απαγόρευση βρίσκεται και η Νέα Υόρκη.

«Έντονες εκθετικές αυξήσεις στο Λονδίνο»

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο και περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας θα τεθούν υπό αυστηρότερους περιορισμούς, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει και στην κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το Λονδίνο, το νότιο και δυτικό Έσεξ και το νότιο Χερτφορνταϊρ περνούν πλέον στην τρίτη βαθμίδα, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, είπε ο Χάνκοκ στο κοινοβούλιο.

Η απόφαση σημαίνει ότι μπαίνει «λουκέτο» σε ξενοδοχεία, παμπ, εστιατόρια που θα έχουν τη δυνατότητα διανομών ή υπηρεσιών take away. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι πολιτιστικοί χώροι, όπως μουσεία, θέατρα και κινηματογράφοι, που αύριο το βράδυ καλούνται να βάλουν λουκέτο.

Ο Χάνκοκ κάλεσε τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων και ζήτησε ευθέως στους πολίτες να μην πηγαίνουν στο Λονδίνο για ψώνια. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εργάζονται στο σπίτι. Οι κοινωνικές επαφές περιορίζονται, με την απαγόρευση να συναντάται κανείς με μέλη άλλων νοικοκυριών, περιλαμβανομένων των εξωτερικών χώρων, με σπάνιες εξαιρέσεις. Σχολεία, καταστήματα και κέντρα αισθητικής και κομμωτικής μπορούν να λειτουργούν.

«Προετοιμαζόμαστε για ένα καθολικό lockdown» στη Νέα Υόρκη

Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει και στη Νέα Υόρκη, με τον κυβερνήτη της Πολιτείας Άντριου Κουόμο να ανακοινώνει ότι υπάρχει ετοιμότητα για καθολικό lockdown.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ένα νέο lockdown μπορεί να έρθει και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό τώρα, επειδή δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτόν τον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται», είπε χαρακτηριστικά ο Άντριου Μαρκ Κουόμο, λίγο αφότου ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη το πρόγραμμα του εμβολιασμού στις ΗΠΑ.

Lockdown στη Γερμανία

Ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ανακοινώθηκαν στη Γερμανία από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, καθώς κρίθηκε ότι το καθεστώς μερικού Lockdown στην παρούσα φάση δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει την έκρηξη των κρουσμάτων.

Από αύριο κλείνουν εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, ενώ θα αρθεί η υποχρέωση φυσικής παρουσίας στο σχολείο για τους μαθητές. Βρεφονηπιακοί σταθμοί και σχολεία κλείνουν έως τις 10 Ιανουαρίου.

Σε περαιτέρω ενίσχυση της τηλεργασίας καλούνται οι εργοδότες, ενώ απαγορεύεται μέχρι την ίδια περίοδο η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο.

Για Χριστουγεννιάτικο lockdown ετοιμάζονται Ιταλία και Ολλανδία

Αυστηρά μέτρα στο πρότυπο της Γερμανίας ετοιμάζονται να επιβάλλουν στην Ιταλία πριν τις διακοπές, προειδοποιώντας ότι οι περιορισμοί δύσκολα θα χαλαρώσουν στις αρχές της νέας χρονιάς. Η δε Ολλανδία, ανακοίνωσε «καραντίνα» πέντε εβδομάδων.

Ιταλικά μέσα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει να κηρύξει όλη τη χώρα σε «κόκκινη ζώνη» από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τουλάχιστον τις 2 Ιανουαρίου, λόγω φόβων για αύξηση κρουσμάτων την περίοδο των γιορτών. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, η απαγόρευση κάθε άσκοπης μετακίνησης, το κλείσιμο όλων των καταστημάτων πλην των απαραίτητων και το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές.

Σκληρά μέτρα έλαβε και η Ολλανδία, με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να ανακοινώνει το κλείσιμο όλων των μη αναγκαίων καταστημάτων, των θεάτρων και των μουσείων. Μάλιστα ο σχεδιασμός αφορά για περίοδο πέντε εβδομάδων.

Κλειστά  αναμένεται ότι θα μείνουν και τα σχολεία. Τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι κλειστά από τα μέσα Οκτωβρίου. Ωστόσο το μερικό lockdown αν και κατάφερε να επιβραδύνει την εξάπλωση των μολύνσεων, τα κρούσματα αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες με περίπου 10.000 νέες μολύνσεις την Κυριακή.

Μέτρα και στη Γαλλία για να αποφύγουν την «αναζωπύρωση»

Χωρίς lockdown, αλλά με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20.00 το βράδυ τοπική ώρα έως τις πέντε το πρωί, θα προχωρήσει τον σχεδιασμό της η Γαλλία.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα εφαρμοστεί την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά αντιθέτως θα εφαρμοστεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, διότι η 31η Δεκεμβρίου «συγκεντρώνει όλα τα συστατικά μιας επιδημιολογικής αναζωπύρωσης», όπως επισημαίνουν οι αρμόδιες αρχές.

Στο Βέλγιο, οι πολίτες καλούνται να καθίσουν στο τραπέζι με έναν ενήλικα ή δύο, εφόσον κάποιος ζει μόνος.

Πενθήμερο lockdown από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Μέτρα ανακοίνωσε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ρεκόρ 229 θανάτων σε ένα 24ωρο.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πενθήμερο καθολικό lockdown που ξεκινά στις 31 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου, με στόχο να ελέγξει την αναχαίτιση της πανδημίας.