Καταρράκτης – Συμπτώματα και φυσικές θεραπείες

Υγεία: Καταρράκτης – Συμπτώματα και φυσικές θεραπείες

Η απώλεια της όρασης δεν εκδηλώνεται πάντα με το πρόβλημα της μυωπίας ή της υπερμετρωπίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχετίζεται με τον καταρράκτη.

Ο καταρράκτης είναι μια σειρά αδιαφανών κηλίδων στον φακό, οι οποίες εμφανίζονται όταν οι πρωτεΐνες που βρίσκονται σε αυτόν διασπόνται και δημιουργούν μία συμπαγή μάζα.

Οι συγκεκριμένες κηλίδες περιορίζουν την ποσότητα φωτός που μεταφέρεται στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας τελικά θολή όραση. Ο βαθμός της ζημιάς που επέρχεται στην όραση εξαρτάται από το μέγεθος και την πυκνότητα της κηλίδας, καθώς και από την θέση της εντός του φακού.

Όταν έχετε καταρράκτη, τα αντικείμενα μπορεί να φαίνονται ασαφή ή άχρωμα. Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη ή στην ελαχιστοποίηση αυτών των συμπτωμάτων .

Με την πάροδο του χρόνου, η όρασή σας υποφέρει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην εποχή αυτή, δεδομένου ότι συχνά τα μάτια σας εκτίθενται στη φωτεινή οθόνη ή στα κινητά σας τηλέφωνα. Η μόλυνση επηρεάζει επίσης το πώς το φως από τον ήλιο βλάπτει τα μάτια σας, καθιστώντας το πιο έντονο όταν σας χτυπά.

Τα συμπτώματα του καταρράκτη

1. Θολή όραση

Στην αρχή, είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε αυτό το πρόβλημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που ήδη έχουν πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν καταστάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να το ανιχνεύσετε.

Γενικά, αν έχετε κάποιο πρόβλημα όρασης, αυτό σας επηρεάζει όταν θέλετε να εστιάσετε σε κάτι που βρίσκεται μακριά ή σε κάτι που είναι κοντά. Εξαιτίας αυτού, βλέπετε βελτίωση όταν μειώνετε ή επιμηκύνετε την απόσταση.

Ωστόσο, ο καταρράκτης θα είναι πάντα εκεί. Εξαιτίας αυτού, άμα αρχίσετε να βλέπετε τα πάντα θολά, είναι πιθανό ότι έχετε καταρράκτη.

2. Μεταβολή της αντίληψής σας για τη φωτεινότητα και το χρώμα

Διαβάζετε κατά τη διάρκεια της νύχτας; Αν το κάνετε, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η λάμπα σας έχει πιο έντονο φως. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης πιθανό να νιώσετε ζαλισμένος από τα φώτα των αυτοκινήτων.

Αντίθετα, ίσως είναι δύσκολο να διακρίνετε διαφορετικά χρώματα. Ξαφνικά, είναι πιο δύσκολο να αναγνωρίσετε τα χρώματα που ανήκουν στην ίδια χρωματική παλέτα.

Και τα δύο συμπτώματα είναι ενδείξεις ότι υποφέρετε από καταρράκτη.

Φυσικές θεραπείες για καταρράκτη

1. Τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες

Η βιταμίνη Α είναι πολύ χρήσιμη για τη φροντίδα της υγείας των ματιών σας. Στην πραγματικότητα, δρα άμεσα πάνω στη μεμβράνη του ματιού της οποίας βρίσκεται ο βολβός του ματιού. Επίσης, παράγει τη ροδοψίνη, μια ουσία που σας βοηθά να ελέγχετε αποτελεσματικότερα το φως. Μερικά από τα πιο αποτελεσματικά στοιχεία τρόφιμα είναι:

Καρότα
Μπρόκολο
Λάχανο
Σπανάκι
Γλυκοπατάτα
Γαλακτοκομικά
Πεπόνι
Βερίκοκο
Μάνγκο
Κρέας
Κοτόπουλο

Από την άλλη πλευρά, οι βιταμίνες Β και C είναι γνωστές για τη θεραπεία του φακού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εστίαση με ακρίβεια. Για να λάβετε μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των βιταμινών, συνιστάται η κατανάλωση των παρακάτω:

Αβγά
Χταπόδι
Κάβουρας
Σολομός
Σαρδέλες
Εσπεριδοειδή
Σκόρδο
Μαϊντανός
Κόκκινες πιπεριές
Aσερόλα
Γκουαβά

2. Μειώστε την κατανάλωση αλατιού

Το αλάτι απορροφά τα υγρά. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επίσης και για το βλεννογόνο που προστατεύει τα μάτια σας. Όταν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες αλατιού, είστε πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς στα μάτια.

Όταν έχετε ξηροφθαλμία, ένα απλό ανοιγοκλείσιμο του ματιού αποτελεί κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή η δουλειά του εν λόγω βλεννογόνου, μεταξύ άλλων, είναι να επιστρωθεί το όργανο με μια προστατευτική μεμβράνη.

Εξαιτίας αυτού, μειώνοντας την ποσότητα αυτού του βλεννογόνου, το βλέφαρο έρχεται σε άμεση επαφή με το βολβό σας. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια ζημιά.

3. Ελέγξτε το χρόνο που περνάτε στον ήλιο

Όπως επισημάνθηκε, το φως από τον ήλιο είναι επικίνδυνο όταν μιλάμε για καταρράκτη. Όπως ίσως θα γνωρίζετε, θα πρέπει πάντα να αποφεύγετε την υπερβολική επαφή με τον ήλιο, καθώς οι ακτίνες UVA επιδεινώνουν τα μάτια σας. Ωστόσο, η πρόοδος της μόλυνσης από τις ακτίνες UVA είναι πολύ πιο επιθετική στις μέρες μας από ότι στις προηγούμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προφυλαχτείτε από τις ακτίνες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βρίσκεστε στον ήλιο κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας, όταν ο ήλιος είναι ασθενέστερος. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να πάρετε τις απαραίτητες βιταμίνες καθώς και τα οφέλη από αυτές.

4. Κοιτάξτε κάτι που σας αρέσει κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η χαλάρωση είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία του καταρράκτη. Αυτό δεν σημαίνει μόνο το κλείσιμο των ματιών σας. Το να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν είναι επίσης κάτι πολύ χρήσιμο. Με αυτή την έννοια, θα ήταν χρήσιμο να κοιτάξετε ένα τοπίο, έναν πίνακα ή μια φωτογραφία που αγαπάτε.

Αυτό μειώνει την ένταση στα μάτια σας, καθώς και στους υπόλοιπους ιστούς γύρω από αυτό. Η απελευθέρωσή σας από το στρες είναι απαραίτητη για το σώμα σας και η όρασή σας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο καταρράκτης είναι πολύ ενοχλητικός και μπορεί να είναι εξουθενωτικός. Εξαιτίας αυτού, είναι καλό να ακολουθήσετε αυτές τις συστάσεις, διότι αποτελούν ένα τέλειο συμπλήρωμα στην ιατρική θεραπεία που σας συνταγογραφεί ο γιατρός.

Check Also

Υπ. Υγείας: Διευκρινίσεις για τη συνύπαρξη γρίπης με COVID-19

Υπ. Υγείας: Διευκρινίσεις για τη συνύπαρξη γρίπης με COVID-19 Τι είναι γρίπη και γιατί προκαλεί …

Ευλογιά π: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να τερματίσει την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να τερματίσει την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που …