Κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Την κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από οκτώ μέρες συγκρούσεων, συμφώνησαν το Ισραήλ και η στρατιωτική οργάνωση Χαμάς. Την ανακοίνωση έκανε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Μακίλ Αμρ μαζί με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρη Κλίντον. Καθοριστική ήταν  παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα αλλά και του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μόρσι. Λίγο νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν ο οποίος βρέθηκε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι είχε δηλώσει ότι «υπήρχαν αρκετές λεπτομέρειες να διευκρινιστούν» προτού επέλθει
συμφωνία ώστε να δοθεί τέλος στη σύγκρουση.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ o Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου  δέχτηκε σήμερα να “δώσει μια ευκαιρία” στην αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία μετά τη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό που αποδέχθηκε την αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος στο τέλος της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δυο ηγετών.

Η είδηση για την εκεχειρία ήρθε πρώτα από Παλαιστίνιο αξιωματούχο στο Κάιρο.

Επίσης, όπως αναφέρει το Reuters, πριν την επίσημη ανακοίνωση για την εκεχειρία Αιγύπτιος αξιωματούχος στο Κάιρο ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με το αν επετεύχθη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός δήλωσε: Ναι, και θα το ανακοινώσει η Αίγυπτος.

Νωρίτερα, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια νέας ισραηλινής επίθεσης εναντίον της πόλης της Γάζας, ενώ ένα παιδί έχασε τη ζωή του από επίθεση που δέχθηκε το κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου, όπως ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές, γεγονός που ανεβάζει σε 11 τον αριθμό των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με το Reuters από την περασμένη Τετάρτη οπότε και ξεκίνησαν οι συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί περισσότερο από 140 Παλαιστίνιοι και 5 Ισραηλινοί.