Καινοτομούν οι επιχειρήσεις στην Κύπρο

Πρώτη είναι η Κύπρος στην Ε.Ε. στον τομέα των καινοτόμων δραστηριοτήτων, στη συνεργασία με επιχειρήσεις άλλων χωρών ή με ινστιτούτα και πανεπιστήμια .

Το 62,3% των κυπριακών επιχειρήσεων αναπτύσσουν καινοτόμες δράσεις σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις και ινστιτούτα έναντι 26,5% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, για την περίοδο 2008-2010 , το 46,2 των κυπριακών επιχειρήσεων είχε καινοτόμες δραστηριότητες, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 52,9%.

Πρώτη βρίσκεται η  Γερμανία με 79,3% των επιχειρήσεων, ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 68,1% και το Βέλγιο με 60,9%. Αίσθηση προκαλεί η πολύ χαμηλή θέση της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία έχει μόλις  44,2% των επιχειρήσεων καινοτόμες.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η  Κύπρος και στη συνεργασία των επιχειρήσεών της με επιχειρήσεις άλλων κρατών μελών και υποψήφιων χωρών σε θέματα καινοτομίας με ποσοστό 37% έναντι 11,4% που είναι ο μέσος όρος.

Το 7% των κυπριακών επιχειρήσεων που αναπτύσσει καινοτόμες δραστηριότητες συνεργάζεται με αμερικανικές επιχειρήσεις στον τομέα αυτό, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 3,1% και το 5,5% με κινεζικές ή ινδικές επιχειρήσεις (μέσος όρος στην ΕΕ 2,0%).