Κέλερ, Μπούλμαν και Τσίμερ στηρίζουν για Νόμπελ Ειρήνης Τσίπρα και Ζάεφ

Οι ηγέτες των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο στηρίζουν την πρωτοβουλία για τη βράβευση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ με το Νόμπελ Ειρήνης 2019, με κοινή δήλωσή τους.

«Η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ τερματίζει μια μακρόχρονη διαμάχη και φέρνει σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους οι Ούντο Μπούλμαν, Σκα Κέλερ και Γκάμπι Τσίμερ.

«Αποτελεί επίσης πρότυπο για την ειρηνική επίλυση των διεθνών προβλημάτων μέσω διαλόγου και αμοιβαίων συμβιβασμών. Οι πρωθυπουργοί Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας είχαν το πολιτικό θάρρος να προχωρήσουν στη συμφωνία παρά την εθνικιστική αντιπολίτευση», αναφέρουν ακόμη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και συμπληρώνουν ότι για αυτούς τους λόγους υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Νομπελίστριας Wided Bouchamaoui να δοθεί στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019.

Η Τυνήσια νομπελίστρια, στις 18 Δεκεμβρίου, είχε παρουσιάσει την πρότασή της στα Σκόπια, αναφέροντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μοντέλο για την υπέρβαση των προβλημάτων στο μέλλον. Από την στιγμή που θα κυρωθεί, «θα αποτελεί ισχυρό μήνυμα ότι ο διάλογος είναι δυνατός» είχε τονίσει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ και άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί αναμένεται να συνυπογράψουν την κοινή δήλωση για να δοθεί το φετινό Νόμπελ Ειρήνης στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.

Με δήλωσή της η ηγέτις της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, συγχαίρει τους δυο πρωθυπουργούς για την ισχυρή πολιτική τους βούληση να υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα όσο και τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ, για τη δέσμευσή τους και την ισχυρή πολιτική βούλησή τους να υπογράψουν και να ολοκληρώσουν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία επιλύει ένα από τα πιο μακροχρόνια και ευαίσθητα προβλήματα στην περιοχή. Αυτό το ιστορικό επίτευγμα εμπεδώνει την ειρηνική συνύπαρξη και σταθερότητα, και ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών», δήλωσε. «Είναι επίσης μια ξεκάθαρη ήττα των εθνικιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Μακεδονία. Ανυπομονώ να δω τους δύο λαούς να εργάζονται μαζί, με αμοιβαίο σεβασμό για την ιστορία και την ταυτότητά τους, προς ένα καλύτερο μέλλον», συμπλήρωσε.

Σοσιαλιστές και Δημοκράτες: Καλωσορίζουμε την ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου

Σε ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καλωσόρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με το οποίο οι Έλληνες βουλευτές υποστήριξαν την «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν δήλωσε: «Επιτέλους, τώρα θα μπορούμε να πούμε: Καλωσορίσατε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Σύμφωνα με τον κ. Μπούλμαν, το επιτυχές αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις μπορούν να επιλύσουν μακρόχρονες διαφωνίες και να προβαίνουν σε δύσκολους συμβιβασμούς, τους οποίους δεν κατάφεραν οι εθνικιστές ή οι συντηρητικοί, επί σχεδόν τρεις δεκαετίες. Συγχαίρω τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα για αυτή την ιστορική συμφωνία την οποία τώρα θέτουν σε ισχύ, είπε ο κ. Μπούλμαν.

Έχω επίγνωση των τεράστιων εντάσεων που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας στην Ελλάδα, σημείωσε ο επικεφαλής των Σ&Δ και συνέχισε: «Αξίζει έπαινος σε όλους τους Έλληνες βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της γειτονικής χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Απέδειξαν ότι το μέλλον της χώρας τους και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι πιο σημαντικές από τα βραχυχρόνια κέρδη στις δημοσκοπήσεις. Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να αποδείξουν ότι, επιβραβεύονται αυτοί που κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς, και να προσκαλέσουν τα Σκόπια για να αρχίσουν της διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2019».

Check Also

ΗΠΑ – Υπόθεση «kids for cash»: Δικαστές έστησαν κομπίνα για να στέλνουν παιδιά σε ιδιωτικές φυλακές

Δύο πρώην δικαστές της Πενσιλβάνια που επινόησαν ένα σχέδιο για να στέλνουν παιδιά σε ιδιωτικές …

Βρετανία: Η Λιζ Τρας εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά στην κούρσα για την πρωθυπουργία

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά του αντιπάλου της, του Ρίσι Σούνακ, …