Κάιρο: Κάλεσμα Ελ Μπαραντέι για προστασία των διαδηλωτών

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα έξω από το προεδρικό μέγαρο του Καίρου όπου από την Τρίτη, εκατοντάδες διαδηλωτές κάνουν καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στο «διάταγμα Μόρσι». Για μια ακόμη φορά, υποστηρικτές του Αιγύπτιου προέδρου έσπευσαν έξω από την προεδρική κατοικία για να τον προστατέψουν, μετά από κάλεσμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην οποία ανήκει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

Αποτέλεσμα ήταν να συγκρουστούν με τους διαδηλωτές οι οποίοι αρνούνται τροποποιήσεις στο Σύνταγμα ώστε ο Μόρσι να συγκεντρώσει πάνω του όλες τις εξουσίες.

Την ίδια στιγμή η εξέχουσα προσωπικότητα της λαϊκής αντιπολίτευσης ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, με μήνυμά του στο Twitter, ζητεί από τον Μόρσι να προστατεύσει τους διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο «εάν θέλει να διατηρήσει ότι του έχει απομείνει από τη νομιμότητα».

Πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης αναλαμβάνει και ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μαχμούντ Μέκι που δήλωσε πως τα αιτήματα των διαδηλωτών θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και «πως υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση να ξεπεράσουμε την τρέχουσα περίοδο».

«Οι διαδηλώσεις και οι αντιδιαδηλώσεις δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση στην Αίγυπτο» υπογράμισε ο Μέκι λέγοντας πως μπορούν να συμφωνηθούν τροποποιήσεις για τα επίμαχα άρθρα του Συντάγματος και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο πριν το δημοψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου.

«Θα πρέπει να υπάρξει μία συναίνεση. Μπορούμε στο εφεξής να συμφωνήσουμε σε συνταγματικές τροποποιήσεις επί τη βάσει ενός γραπτού κειμένου πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

Σύμφωνα με το προτεινόμενο συμβιβαστικό σχέδιο αυτό, όλες οι πλευρές θα πρέπει να σεβαστούν το σχέδιο του Συντάγματος έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν στις αρχές του επομένου έτους. Μετά, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίας για την ουσιαστική τροποποίηση του Συνταγματικού Χάρτη.

Ο Μέκι απηύθυνε έκκληση για «επικοινωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων», προσθέτοντας πως θα τηρηθούν οι προγραμματισμένες ημερομηνίες για το δημοψήφισμα.

Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος εμφανίσθηκε μάλιστα αισιόδοξος, δηλώνοντας πως «εάν όχι εντός των προσεχών ωρών, τουλάχιστον εντός των επομένων ημερών θα επιτύχουμε μία εντυπωσιακή πρόοδο αναφορικά με την κρίση και τη συναίνεση».