Ιράν: Το τελευταίο «αντίο» στον Ραϊσί

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ταμπρίζ η νεκρώσιμη τελετή για τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στη Ταμπρίζ.

Ιράν: Στις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές\

Χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί και αποτίουν φόρο τιμής στον Ραϊσί. Ένα φορτηγό που μεταφέρει τις σορούς του Ραϊσί και του Αμπντολαχιάν με τις φωτογραφίες τους και ιρανικές σημαίες περνάει μέσα από την πόλη.

Όσοι έχουν συγκεντρωθεί πετούν λουλούδια και σημαίες στους άνδρες των Φρουρών της Επανάστασης που βρίσκονται στο φορτηγό για να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της τελετής.

Πώς επηρεάζει ο θάνατος του Ραϊσί το μέλλον του Ιράν – Τα σενάρια και το παρασκήνιο

Οι σοροί τους θα μεταφερθούν αργότερα εντός της ημέρας στην ιερή πόλη του σιιτικού Ισλάμ, την Κομ. Η πόλη αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο σιιτικών μελετών στον κόσμο και σε αυτήν σπούδασε και ο Εμπραχίμ Ραϊσί.

Μετά την νεκρώσιμη τελετή στην Κομ οι σοροί θα μεταφερθούν στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, όπου ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ αναμένεται να ηγηθεί νεκρώσιμης προσευχής.

Η ταφή του Ιρανού προέδρου θα γίνει την Πέμπτη στην γενέτειρά του, τη Μασχάντ. Ο Ραϊσί αναμένεται να ταφεί στο ιερό του Ιμάμ Ρεζά. Στις τελετές το καθεστώς θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ένα συμπαγές μέτωπο και θα κάνει επίδειξη ενότητας.

Στα ιρανικά ΜΜΕ ο Ραϊσί αποκαλείται «μάρτυρας». Όποιος πεθαίνει για έναν δίκαιο σκοπό αλλά και σε φυσικές καταστροφές θεωρείται στο Ιράν μάρτυρας.

Βουβό πένθος αλλά και πανηγυρισμοί

Από χθες όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Ιρανού προέδρου πολίτες συγκεντρώθηκαν σε πλατείες με φωτογραφίες του και κεριά και προσευχήθηκαν στην μνήμη του. Ωστόσο υπήρξαν και αρκετοί που μοίραζαν γλυκά και πανηγύριζαν.

Ο 63χρονος κληρικός ξεκίνησε την καριέρα του από το δικαστικό σώμα και σε ηλικία 25 ετών έγινε αντιεισαγγελέας στην Τεχεράνη. Συμμετείχε στην αποκαλούμενη «Επιτροπή Θανάτου» μαζί με άλλους τρεις δικαστές. Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 πολιτικοί κρατούμενοι οδηγήθηκαν στο απόσπασμα με εντολή της Επιτροπής και θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους. Η «σκιά» των κατηγοριών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ακολουθούσαν πάντα τον Ραϊσί.

Μάλιστα «χρεώνεται» και τους θανάτους πολιτών στις διαδηλώσεις του 2022 μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι η οποία φέρεται να ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα από την Αστυνομία Ηθών του Ιράν επειδή φορούσε με λάθος τρόπος την χιτζάμπ.

Στις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου. «Το εκλογικό χρονοδιάγραμμα εγκρίθηκε» στη σύσκεψη που είχαν οι επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, μετέδωσε η τηλεόραση. «Με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των Φρουρών, αποφασίστηκε οι 14ες προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου», πρόσθεσε.