ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και ΕΕ

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος και άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαπιστώνει η “έρευνα οικονομικής συγκυρίας” του ΙΟΒΕ  για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη τον μήνα Νοέμβριο.

Ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα κινείται τον Νοέµβριο ανοδικά, φθάνοντας από τις 75,8 µονάδες τον προηγούµενο µήνα στις 79,  επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 20 µηνών. Η ενίσχυσή του προέρχεται κυρίως από τις λιγότερο απαισιόδοξες προσδοκίες στο Λιανικό Εµπόριο και την καταναλωτική εµπιστοσύνη, µε τις προσδοκίες στη Βιοµηχανία και στις Υπηρεσίες να παραµένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα και στις Κατασκευές να εξασθενούν.

Η βελτίωση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει την εκτίµηση που είχε διατυπωθεί και σε προηγούµενα δελτία ότι οι πολύ χαµηλές προσδοκίες που αποτυπώνονταν τους προηγούµενους µήνες οφείλονταν σε µεγάλο βαθµό και στις παρατεταµένες διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα και την αβεβαιότητα ως προς την έκβασή τους.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, η ψήφιση των νέων µέτρων από την Ελληνική  Βουλή, παρά τις σηµαντικές επιβαρύνσεις που επιφέρουν σε µεγάλα τµήµατα του πληθυσµού, φαίνεται να επενέργησε ως ένα βαθµό καθησυχαστικά, καθώς αίρει κάποιες από τις αβεβαιότητες. Επίσης, πρέπει να σηµειωθεί ότι στην έρευνα δεν έχει ενσωµατωθεί το αποτέλεσµα των διαβουλεύσεων στο πιο πρόσφατο Eurogroup.

Αναλυτικότερα

-στη  Βιοµηχανία, οριακή βελτίωση καταγράφουν οι  προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της παραγωγής, η οποία αντισταθµίζεται από την επίσης οριακή πτώση στις εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης, µε τα εκτιµηµένα αποθέµατα να µην µεταβάλλονται.

-στις  Υπηρεσίες, οι  εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται, εξέλιξη η οποία όµως αντισταθµίζεται  από την πτώση του δείκτη των προβλέψεων για τη ζήτηση του τοµέα. Τέλος, οι εκτιµήσεις για την  τρέχουσα ζήτηση παραµένουν στα ίδια επίπεδα.

-στο  Λιανικό Εµπόριο, ο δείκτης των  εκτιµήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις  βελτιώνεται, εξέλιξη ανάλογη µε τις  προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσµες προοπτικές των πωλήσεων, όταν οι εκτιµήσεις για τα αποθέµατα κλιµακώνονται.

-στις Κατασκευές, οι δυσµενείς προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων εξοµαλύνονται, αλλά η αρνητική µεταβολή στις  προσδοκίες για την απασχόληση του τοµέα, ωθεί τελικά το δείκτη προς τα κάτω.

-στην  Καταναλωτική Εµπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την  οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού αµβλύνονται περαιτέρω, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες για την οικονοµική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται οριακά. Σηµαντική άνοδος σηµειώνεται στην ιστορικά χαµηλή πρόθεση για αποταµίευση το επόµενο 12µηνο, ενώ καταγράφεται ταυτόχρονα ήπια άρση των δυσµενών προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας..

Παράλληλα, το οικονοµικό κλίµα βελτιώνεται σε ΕΕ και Ευρωζώνη τον Νοέµβριο, µε το σχετικό δείκτη να κερδίζει 2,0 και 1,4 µονάδες αντίστοιχα, κινούµενος στις 88,1 και 85,7 µονάδες, απέχοντας αρκετά ακόµα από το µακροχρόνιο µέσο όρο του. Η βελτίωση στο κλίµα σηµειώνεται µετά από ένα οκτάµηνο συνεχούς επιδείνωσης, κυρίως στην Ευρωζώνη, ενώ σε επίπεδο τοµέων, αυτή εκπορεύεται από όλους εκτός των Κατασκευών στην ΕΕ και από τη Βιοµηχανία και το Λιανεµπόριο στην Ευρωζώνη. Από την πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική µπιστοσύνη επιδεινώνεται στην Ευρωζώνη, ενώ αντίθετα στην ΕΕ ενισχύεται ελαφρά.