Ιδού οι 29 «φορολογικοί παράδεισοι» κατά τον Τσακαλώτο

Κατάλογο 29 κρατών που θεωρούνται ως «μη συνεργάσιμα» με τη χώρα μας, με την έννοια ότι δεν έχουν συνάψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα συμβάσεις διοικητικής συνδρομής στο φορολογικό τομέα και ταυτόχρονα δεν έχουν υπογράψει τέτοιες συμβάσεις με τουλάχιστον άλλα δώδεκα κράτη, καθορίζει απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου.

Πρόκειται για κράτη που αναφέρονται και ως «φορολογικοί παράδεισοι» καθως δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κατάστασή τους σχετικά με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή των πληροφοριών σε φορολογικά θέματα έχει εξεταστεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα, ειδικότερα, με την απόφαση του  Τσακαλώτου, τα «μη συνεργάσιμα κράτη», για το έτος 2016 είναι τα εξής: Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Ανδόρα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Βανουάτου, Γουατεμάλα, Γρενάδα, Λίβανος, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Μαλαισία, Μονακό, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπρουνέι, Ναούρου, Νήσοι Κουκ, Νήσοι Μάρσαλ, Νιούε, Ντομίνικα, Ουρουγουάη, Παναμάς, Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ, ΠΓΔΜ, Σαμόα, Φιλιππίνες και Χόνγκ-Κόνγκ.

Συνέπεια του χαρακτηρισμού των παραπάνω κρατών ως «μη συνεργάσιμων» είναι ότι οι πάσης φύσεως εταιρικές δαπάνες που πραγματοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις στα κράτη αυτά δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδά τους ή τα φορολογητέα εισοδήματά τους, εκτός αν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες αποδείξουν ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίου με σκοπό τη φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή.

Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση νομοσχεδίου για την ένταξη και της Ελλάδας στην πλατφόρμα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών φορολογικού και τραπεζικού χαρακτήρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που στοχεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που γίνεται μέσω διασυνοριακών συναλλαγών και απόκρυψης εισοδημάτων που παράγονται εκτός της χώρας που φορολογούνται οι πολίτες.

Τη συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών έχουν ήδη υπογράψει 84 χώρες με τις πρώτες 54 να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε ανταλλαγή πληροφοριών έως και τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Η Ελλάδα, όμως, δεν θα λάβει μόνο στοιχεία για καταθέσεις και κινητά περιουσιακά στοιχεία φορολογικών κατοίκων Ελλάδας. Θα πρέπει να αποστείλει και τις αντίστοιχες πληροφορίες για τους αλλοδαπούς φορολογικούς κατοίκους που διατηρούν κινητή περιουσία στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι όλες οι πληροφορίες που θα αποστέλλονται, θα περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης κ.ά.) προκειμένου να είναι άμεσα αξιοποιήσιμα για τις φορολογικές αρχές.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία θα γίνεται διασταύρωση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο φορολογούμενος έχει δηλώσει το σύνολο του εισοδήματός του. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη φορολογική νομοθεσία οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην Ελλάδα το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός τους.

Check Also

H κατάρρευση της τουρκικής λίρας απειλεί τον Σουλτάνο και την κυβέρνηση του

H κατάρρευση της τουρκικής λίρας απειλεί την κυβέρνηση Ερντογάν και φέρνει την ήδη παραπαίουσα οικονομία …

Η νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας βυθίζει τη χώρα στην κρίση -Εμποροι έκαψαν ψεύτικα δολάρια…

Το τουρκική λίρα, που συνεχίζει να υφίσταται τη μια πτώση ρεκόρ πίσω από την άλλη, …