Θα είστε fit στα 50 σας; Τι το καθορίζει….

Υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν κακή φυσική κατάσταση και να παρουσιάσουν δυσκολίες στη σωματική τους δραστηριότητα στην ηλικία των 50 ετών έχουν οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι από την παιδική τους ηλικία.

Αυτό κατέδειξε νέα έρευνα του UCL που δημοσιεύθηκε στο Epidemiology.

Η έρευνα έχει δείξει πως όσο μεγαλύτερη η διάρκεια της παχυσαρκίας, τόσο μεγαλύτερη η επίδραση στην αύξηση του κινδύνου. Για παράδειγμα άνδρες που έγιναν παχύσαρκοι στην ηλικία των 45-50 ετών αντιμετώπισαν αύξηση 50% στον σχετικό κίνδυνο ενώ οι γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας αύξηση 78%. Οι συγγραφείς έδειξαν πως πιθανότατα αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που ήταν παχύσαρκοι για περισσότερο χρονικό διάστημα ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ στην ηλικία των 50 ετών.

«Η συχνότητα παχυσαρκίας στις μικρότερες ηλικίες αυξάνεται διαρκώς. Καθώς η παχυσαρκία της παιδικής ηλικίας συνεχίζεται και στην ενηλικίωση είναι πιθανό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολύ μεγάλες περιόδους της ζωής τους ζώντας με παχυσαρκία».

«Η μελέτη μας εστιάζει στη σημαντικότητα πρόληψης και καθυστέρησης της εμφάνισης της παχυσαρκίας με στόχο την άμβλυνση του κινδύνου κακής σωματικής λειτουργίας κατά τη μέση ηλικία», συνεχίζει η ερευνήτρια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 8.674 συμμετέχοντες, μία μακροχρόνια μελέτη που παρακολούθησε ανθρώπους από τη γέννησή τους, το 1958, μέχρι τη μέση ηλικία τους. Η μελέτη βρήκε ότι η παχυσαρκία σε κάθε ηλικία της ενήλικης ζωής συσχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο κακής σωματικής λειτουργίας στην ηλικία των 50.

«Οι ενήλικες χρειάζεται να είναι ικανοί να πραγματοποιούν στην καθημερινότητά τους εργασίες που τους επιτρέπουν να είναι αυτόνομοι και αυτό είναι σημαντικό στο γενικό πλαίσιο της γήρανσης του πληθυσμού. Η εξέταση των σωματικών λειτουργιών κατά τη μέση ηλικία είναι κομβική γιατί σε περίπτωση μειωμένης σωματικής λειτουργίας θα πρέπει να παρέμβουμε με στόχο την αναστροφή της πριν την έλευση της γήρανσης, όταν τα προβλήματα αρχίζουν να επιδεινώνονται», δηλώνει ο Δρ. Pinto Pereira, επικεφαλής της μελέτης.

Check Also

Το απροσδόκητο σημάδι που «μαρτυρά» ότι νοσείτε από κορωνοϊό

Share Twitter Η φωνή μας μπορεί να «μαρτυρήσει» τυχόν προβλήματα της υγείας μας, όπως στην …

Υγεία: Αυτές είναι οι πιο ευεργετικές τροφές για τα μάτια

Share Twitter «Να τον προσέχεις σαν τα μάτια σου».…Η όραση ειναι η σημαντικότερη από τις …