Η Ρωσία κόβει και το φυσικό αέριο στη Φινλανδία που δεν πλήρωσε σε ρούβλια

Η Gazprom ενημέρωσε τη Φινλανδία πως θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου από το πρωί του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική κρατική εταιρία Gasum.

Η Gasum αρνήθηκε να πληρώσει τη ρωσική Gazprom Export σε ρούβλια όπως είχε ζητήσει η Ρωσία από τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι πολύ λυπηρό που οι προμήθειες φυσικού αερίου βάσει του συμβολαίου προμήθειάς μας θα σταματήσουν τώρα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Gasum, Μίκα Βιλγιάνεν.

«Ωστόσο, προετοιμαζόμασταν σχολαστικά για αυτή την κατάσταση και προνοήσαμε προκειμένου να μην υπάρξουν διακοπές στο δίκτυο μεταφοράς αερίου, θα μπορέσουμε να εφοδιάσουμε όλους τους πελάτες μας με αέριο τους ερχόμενους μήνες», είπε.

Η διακοπή προγραμματίζεται να λάβει χώρα στις 04:00 (ώρα Γκρίνουιτς, 07:00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, 21 Μαΐου 2022.

Η Gasum δήλωσε πως θα συνεχίσει να παρέχει αέριο στους Φινλανδούς καταναλωτές από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticonnector που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία.

Προετοιμασμένη για τη διακοπή αερίου η Φινλανδία
Η Gasum είχε προειδοποιήσει προχθές πως η Ρωσία μπορεί να διέκοπτε την παροχή αερίου λόγω της διαμάχης για την πληρωμή σε ρούβλια.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που είχε εκδώσει την Τετάρτη, η φινλανδική εταιρία ανέφερε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το ζήτημα της διακοπής αερίου από τη ρωσική Gazprom Export, διευκρίνισε ωστόσο ότι προετοιμαζόταν για το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα διακόψει την παροχή αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φινλανδία εισάγει το περισσότερο φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί από τη γειτονική Ρωσία. Ωστόσο το αέριο αντιστοιχεί μόλις στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

Για το 2022, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στη Φινλανδία κυμάνθηκαν γύρω στα 3,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε απορρίψει τις φήμες περί διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Φινλανδία.

«Η Gazprom προμηθεύει φυσικό αέριο σε διάφορους καταναλωτές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων χωρών – μελών του ΝΑΤΟ. Η Gazprom έχει επανειλημμένα δείξει την αξιοπιστία της ως εταιρείας που προμηθεύει ενεργειακούς πόρους στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Επομένως, αυτές οι αναφορές είναι πιθανότατα απλώς μια ακόμη απάτη των εφημερίδων», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Check Also

Οι Εργατικοί προτείνουν την κατάργηση της Βουλής των Λόρδων στην Βρετανία

O Σερ Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των Εργατικών, δήλωσε πως, αν το κόμμα του κερδίσει …

Financial Times: «Άνθρωπος της Χρονιάς» ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Οι Financial Times απένειμαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον τίτλο για τον «Άνθρωπο της Χρονιάς» για …