Η ένδεια μας για τις ευρωεκλογές

Του Ιωσήφ Ιωσήφ

Τα κόμματα, τα περισσότερα, όχι με ανώδυνο τοκετό, διαμόρφωσαν τα ψηφοδέλτια με τους εκλεκτούς τους για τις ευρωεκλογές και τώρα είναι όλοι έτοιμοι για τη μάχη της κάλπης της ερχόμενης Κυριακής. Οι υποψήφιοι, μετά από αρκετή προσπάθεια (ίσως και κάποιοι με παρασκήνιο) κατάφεραν να «τρυπώσουν» σε κάποια κομματική λίστα για τις ευρωεκλογές. Οι κομματικοί υποτελείς κορυφώνουν αυτές τις μέρες την προπαγάνδα τους υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, προβάλλοντας τους ως ευρω-σωτήρες !

Η 9η Ιουνίου, ημερομηνία των ευρωεκλογών είναι εδώ και η κομματική ρύπανση έφτασε στα ύψη.  Οι αφίσες και τα διαφημιστικά banners στις ενημερωτικές ιστοσελίδες, “πήραν φωτιά” ενώ οι ίδιοι οι υποψήφιοι εκτονώνονται νυχθημερόν στα λεγόμενα social media να μας πείσουν να τους προτιμήσουμε.

Και διερωτώμαστε: Όλοι αυτοί που πρωταγωνιστούν ή συμμετέχουν ενεργά στο ευρωπαϊκό εκλογικό πανηγύρι γνωρίζουν την Ε. Ένωση και κατ ’επέκταση την Ευρώπη; Έχουν ασχοληθεί ποτέ με την ιστορία της ΕΕ, τους στόχους της, τις επιδιώξεις της και γενικά τον ρόλο της στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι;

Η απάντηση σίγουρα θα απογοητεύσει πολλούς. Οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν επιλέγονται με βάση το εύρος γνώσεων τους για την Ευρώπη, αλλά με βάση τις σκοπιμότητες των κομμάτων τους. Επίσης, η επιλογή των περισσοτέρων δεν στηρίζεται στις ικανότητες τους να διαχειριστούν το  μέλλον των ευρωπαίων πολιτών, αλλά και ούτε και στις γνώσεις τους για το πως λειτουργούν οι μηχανισμοί της Ε. Ένωσης. Πολλοί από τους υποψηφίους μπορεί και να μην γνωρίζουν τα κύρια όργανα της Ε. Ένωσης και πως αυτά συνεργάζονται για να λαμβάνονται αποφάσεις.

Ευθύνη για όλα αυτά έχουν τα κόμματα, τα οποία κάθε φορά που έχουμε ευρωεκλογές κατεβάζουν τον πήχη πιο χαμηλά. Είμαστε λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές και ακούσαμε ελάχιστα για την Ευρώπη. Ελάχιστα μας είπαν πως  θα πολιτευθούν και τι θα επιδιώξουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Κανένας δεν εξήγησε στους πολίτες αυτού του τόπου, τι μπορούν να κάνουν μόνο 6 Κύπριοι ευρωβουλευτές στο σύνολο των 720 ευρωβουλευτών από 27 χώρες.

Οι ίδιοι οι υποψήφιοι αξιοποιώντας αυτό το θολό τοπίο που δημιουργούν τα κόμματα, περιορίζονται στο να κινούνται από πόλεις σε χωριά, πωλώντας «κουμπαρλίκια» και κάνοντας δημόσιες σχέσεις. Ούτε περνά από το μυαλό τους ότι κάποιοι πολίτες θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένες προτάσεις και πολιτικές που θα τους βοηθήσουν στην καθημερινότητα τους. Χρησιμοποιούν την Ευρώπη ως εύηχο σύνθημα και προχωρούν…

Η εικόνα αυτή είναι τραγική και δείχνει πως το πολιτικό μας σύστημα αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό θέμα, όπως είναι η συμμετοχή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τη μεγάλη αυτή αντινομία την αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι πολίτες που σε γενικές γραμμές δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές.   Αν οι προσεχείς ευρωεκλογές δεν συνέπιπταν με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων θα ήταν κάτω από 50%.

Το «δημοκρατικό έλλειμμα» που υπάρχει στο εσωτερικό της Ευρώπης, αν το αναγάγουμε και το προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα είναι χαοτικό. Η απόκλιση των ζητώ της κοινωνίας από αυτά που τους προσφέρουν τα κόμματα είναι τεράστια. Και φυσικά, το κόστος αυτό το πληρώνει πάντοτε η χώρα και οι πολίτες της.

Καλούμε, λοιπόν, τα κόμματα έστω και την ύστατη, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την Ευρώπη του αύριο, τους υποψηφίους να ενημερωθούν καλύτερα για την Ε. Ένωση και τους ψηφοφόρους να γίνουν πιο απαιτητικοί απέναντι στα όσα ακούνε.

Η Ενωμένη Ευρώπη είναι μια οικουμενική ιδέα του Μονέ και του Σουμάν, στην οποία έκτισαν και οικοδόμησαν μεγάλα επιτεύγματα, προσωπικότητες όπως ο Ντε Γκολ, ο Ντελόρ, ο Μιτεράν, ο Κολ και άλλοι διαπρεπείς ευρωπαίοι πολιτικοί και τεχνοκράτες και δεν μπορεί να περιφέρεται στις γειτονιές και στα καφενεία της Κύπρου ως κομματική σκοπιμότητα ή εφαλτήριο για πολιτικές καριέρες.