ΗΠΑ – Κορωνοϊός: «Πατέντες» γιατρών για να επαναχρησιμοποιούνται οι μάσκες

Υπό το κράτος διάχυτου φόβου για το τι θα συμβεί όταν τα αποθέματα από χειρουργικές μάσκες μίας χρήσεως ή και N95 εξαντληθούν εξαιτίας της υπερβολικής ζήτησης, γιατροί και νοσηλευτές στις ΗΠΑ διερευνούν διάφορες μεθόδους απολύμανσης και επανάχρησης των μασκών.

Ανάμεσα στις «πατέντες» που δοκιμάζονται περιλαμβάνονται οι εξής πρακτικές λύσεις:

– Θέρμανση σε φούρνο επί 30 λεπτά και σε θερμοκρασία 70 βαθμών.

– Έκθεση της μάσκας σε υπεριώδη ακτινοβολία επί 30 λεπτά.

– Μούλιασμα σε αιθυλική αλκοόλη αραιωμένη κατά 25% με νερό.

– Καθαρισμός της μάσκας με οξυζενέ σε υγρή ή αέρια μορφή.

– Καθαρισμός με χλωρίνη.

– Ατμοκαθαρισμός πάνω από βραστό νερό.

– «Ψήσιμο» σε φούρνο και σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

– Πλύσιμο με σαπούνι και νερό.

Η αποτελεσματικότητα καθεμίας από τις προαναφερθείσες πρακτικές μεθόδους είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Μάλιστα, υπάρχει και σχετική μελέτη από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στην οποία αξιολογούνται αναλυτικά όλες οι «πατέντες».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μελέτη επισημαίνει ότι «το ζητούμενο είναι η απολύμανση της μάσκας από τον απειλητικό ιό, ενώ παράλληλα η προσωπίδα διατηρεί τις προστατευτικές της ιδιότητες για τον χρήστη, χωρίς να γίνει τοξική κατόπιν της απόπειρας απολύμανσής της».

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Στάνφορντ απαγορεύουν τη χρήση μεθόδων απολύμανσης με εμβαπτισμούς σε χλωριούχα ή οινοπνευματούχα διαλύματα. Οι ουσίες αυτές καταστρέφουν τη μοριακή συνοχή του υλικού από το οποίο κατασκευάζεται η μάσκα, καθιστώντας την άχρηστη ως προς το φιλτράρισμα του εισπνεόμενου αέρα. Επίσης, οι φούρνοι μικροκυμάτων και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν τη στερεά δομή της μάσκας, λιώνοντας τις συνθετικές ίνες της.

Το οξυζενέ και οι υπεριώδεις ακτίνες θεωρούνται σχετικά καλύτερα μέσα απολύμανσης -αν και δεν προσδιορίζεται η αποτελεσματικότητα της μάσκας μετά από τον υποτιθέμενο καθαρισμό της. Όσο για το σαπουνόνερο, είναι εντελώς ανεπαρκές ως απολυμαντικό μέσον. Εν τέλει, οι μέθοδοι οι οποίες φαίνεται να παράγουν τα καλύτερα αποτελέσματα, είναι α) η θέρμανση σε οικιακό φούρνο, στους 70 βαθμούς Κελσίου και για μισή ώρα. Και β) ο ατμοκαθαρισμός πάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει.

Check Also

ΗΠΑ: Τίγρης σε ζωολογικό κήπο βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό

Share Twitter Μια τίγρης της Μαλαισίας στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ, είναι θετική στον κορονοϊό. …

27χρονη Βρετανή μετά από ατύχημα: «Κάθε φορά που κοιτάζομαι στον καθρέπτη ξεσπώ σε κλαματα»

Share Twitter Τον δικό της καθημερινό Γολγοθά βιώνει μια 27 δασκάλα της yoga, η οποία …