Ημέρα της Ερυθράς Χειρός: Ενα χέρι βοηθείας για τα παιδιά-στρατιώτες

Ημέρα της Ερυθράς Χειρός: Ενα χέρι βοηθείας για τα παιδιά-στρατιώτες

Κάθε χρόνο στις 12 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός ή Ημέρα του Κόκκινου Χεριού,  με σκοπό να θυμήσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου για τα παιδιά που στρατεύονται παρά τη θέλησή τους σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις.

Πρόκειται για τη χειρότερη μορφή παιδικής κακοποίησης.

Παραδείγματα εκτεταμένης χρησιμοποίησης παιδιών ως στρατιωτών παρατηρούνται κυρίως σε χώρες της Αφρικής (Κονγκό, Ρουάντα,Ουγκάντα, Σουδάν, Ακτή Ελεφαντοστού), αλλά και στις Φιλιππίνες, τη Μυανμάρ (Βιρμανία) και την Κολομβία. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 300.000, το ένα τρίτο των οποίων είναι κορίτσια.

Η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός καθιερώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2002, όταν τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Παιδιών στις Ενοπλες Συγκρούσεις. Η Ελλάδα επικύρωσε τη συνθήκη στις 22 Οκτωβρίου 2003.

Ο «Συνασπισμός για τη μη χρησιμοποιήση Παιδιών ως Στρατιωτών», που εδρεύει στο Λονδίνο και έχει την πρωτοβουλία των εκδηλώσεων, περιλαμβάνει στους κόλπους του οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Human Right Watch) και συνεργάζεται με τη UNICEF, τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Σήμα της Ημέρας είναι μια κόκκινη παλάμη, η οποία περικλείει το περίγραμμα ενός λευκού παιδιού – στρατιώτη.

Ακόμα όμως και αν κάποια από τα παιδιά καταφέρουν να ξεφύγουν από τα χέρια των ένοπλων ισλαμιστών, όσα έζησαν ως ανήλικοι στρατιώτες θα τα σημαδεύουν σε ολόκληρη τη ζωή τους. Τα ψυχολογικά τραύματα δεν είναι δυστυχώς τα μόνα σημάδια που αφήνει πίσω της μια τέτοια στρατολόγηση των παιδιών. Πολλές φορές για χρόνια ολόκληρα τα παιδιά χάνουν το σχολείο τους ή δεν καταφέρνουν να συνεχίσουν μεγαλώνοντας σε κάποιο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Check Also

Ζιμπάμπουε: Απήγαγαν κωμικό, τη βασάνισαν και την ανάγκασαν να πιει λύματα!

Share Twitter Οι απαγωγείς της Κουρέγια την ανάγκασαν να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις και τη διέταξαν …

ΗΠΑ: Άνδρας γλείφει παγωτό σε σούπερ μάρκετ και γίνεται viral… (Video)

Share Twitter Μόδα φαίνεται πως έχει γίνει το να ανοίγεις ένα παγωτό σε σούπερ μάρκετ …