Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αναβολή της έναρξης της νέας Κομισιόν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να επιτρέψει στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου, ένα μήνα αργότερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, ενώ τρεις χώρες δεν έχουν προτείνει ακόμη νέους υποψηφίους, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κοινοβουλίου, Ζομ Ντους.

“Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να ψηφίσει εγκαίρως για να επιτρέψει στη νέα Επιτροπή να ξεκινήσει τις εργασίες της την 1η Δεκεμβρίου, ζητεί τον ταχύ διορισμό των τριών νέων επιτρόπων “, δήλωσε ο Ντους.

Η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φαίνεται ότι παίρνει αναβολή κατά ένα μήνα τουλάχιστον, λόγω των δυσκολιών που προέκυψαν με τους υποψήφιους Επιτρόπους από τη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, αφού οι τελευταίοι απέτυχαν να εξασφαλίσουν το «πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως εκτιμούν πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η διαδικασία έγκρισης του συνόλου της Επιτροπής από το Σώμα αναμένεται να γίνει κατά την ολομέλεια του Νοεμβρίου και όχι εντός Οκτωβρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Έτσι, αντί για την 1η Νοεμβρίου, η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κομισιόν μετατίθεται πιθανότατα για την 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του Γενικού Διευθυντή Επικοινωνίας και Εκπροσώπου Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jaume Duch, ο Πρόεδρος του Σώματος Νταβίντ Σασόλι και οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων εξέτασαν το αποτέλεσμα των ακροάσεων των υποψήφιων Επιτρόπων, κάνοντας λόγο για μια «δημοκρατική και διάφανη διαδικασία». «Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να ψηφίσει έγκαιρα, για να επιτρέψει στη νέα Κομισιόν να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου» και ζητά την άμεση υποβολή των ονομάτων τριών νέων υποψήφιων Επιτρόπων, πρόσθεσε ο κ. Duch.

Σύμφωνα με πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαφαίνεται ότι ο προγραμματισμός για έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την επόμενη ολομέλεια στο Στρασβούργο, μεταξύ 21 και 25 Οκτωβρίου, δεν είναι εφικτός, λόγω της απόκλισης των θέσεων των υποψηφίων που καταγράφηκε κατά τις ακροάσεις. «Η μπάλα είναι στα τρία κράτη μέλη που θα πρέπει να προτείνουν νέους υποψηφίους Επιτρόπους», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εκφράζοντας την ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προχωρήσει το συντομότερο με τις νέες ακροάσεις.

Η ψηφοφορία για την έκκριση της Επιτροπής στο σύνολό της μετατίθεται κατά πάσα πιθανότητα για την μεθεπόμενη ολομέλεια, η οποία είναι προγραμματισμένη μεταξύ 25-28 Νοεμβρίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Λόγω των εξελίξεων, η διάρκεια της Επιτροπής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται ότι παρατείνεται κατά ένα μήνα, μέχρι την παράδοση της σκυτάλης στην Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, κατά πάσα πιθανότητα την 1η Δεκεμβρίου.

Πάντως, πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αποκλείουν να υπάρξει απολογισμός του έργου της Επιτροπής Γιούνκερ την επόμενη εβδομάδα, στο Στρασβούργο, ακόμη και αν υπάρξει αναβολή στην ανάληψη της νέας Κομισιόν.

Check Also

”Τρέλα” στις ΗΠΑ: 4 στους 10 πλένουν τα τρόφιμα με χλωρίνη… και καταπίνουν καθαριστικά για να μην μολυνθούν από τον κορωνοϊό!

Share Twitter Σχεδόν τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς (39%) χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο διάφορα καθαριστικά και …

Βρετανία: ”΄Ηρωας” έσπασε το παράθυρο αυτοκινήτου και ελευθέρωσε σκύλο…

Share Twitter Σε μια κίνηση που έμοιαζε με βανδαλισμό, αλλά δεν ήταν κάτι τέτοιο, καθώς …