Ευρωεκλογές 2019: Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους

Λίγες ώρες απομένουν πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές. Στη Κύπρο, δικάιωμα ψήφου έχουν συνολικά 641.181 εγγεγραμμένοι εκλογείς οι οποίοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.095 εκλογικά κέντρα.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 07.00 το πρωί της Κυριακής και θα συνεχιστεί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12.00 – 1300.

Τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα που θα λήξει η ψηφοφορία στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την Εκλογική Νομοθεσία, τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «χ» ή το «+» ή το «√».

Γι΄ αυτό, καλούνται οι εκλογείς να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σημεία, δηλαδή «χ» ή το «+» ή το «√», μέσα στο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός εκ των ανεξαρτήτων υποψηφίων της προτίμησής τους.

Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμησή του σε υποψηφίους του ιδίου συνδυασμού, χρησιμοποιώντας μέχρι και δύο σταυρούς προτίμησης.

Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατό να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Πού ψηφίζω;

Ο ευκολότερος τρόπος για να μάθετε πού ψηφίζετε είναι να επισκεφθείτε τους εξής συνδέσμους:  www.euroelections2019.gov.cy, www.moi.gov.cy, καταχωρώντας τον αριθμό ταυτότητας και ημερομηνίας γέννησης.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω μηνύματος SMS. Συγκεκριμένα, μπορείτε να στείλετε μήνυμα στον αριθμό 1199, καταχωρώντας: wtv κενό αριθμός ταυτότητας κενό ημερομηνία γέννησης, π.χ. wtv 999000 01/06/2000

Ο τρίτος τρόπος είναι μέσω της τηλεφωνικής υπηρεσίας πληροφόρησης:

Παγκύπριος αριθμός : 77772212

Λευκωσία : 22804222

Λεμεσός : 25806443

Αμμόχωστος : 24801002

Λάρνακα : 24801880

Πάφος : 26801144

Για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι εκλογείς, θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό κέντρο με την ταυτότητά τους ή το εκλογικό τους βιβλιάριο. Οι κοινοτικοί εκλογείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το έγγραφο, το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει για να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο.

Οι εκλογείς μπορούν να εξακριβώσουν το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν στην ειδική ιστοσελίδα www.elections.moi.gov.cy και στον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό ενημέρωσης 77772212.

Check Also

ΥΠΕΞ: Ταξιδιωτική οδηγία για τον Λίβανο, λόγω μαζικών διαδηλώσεων

Share Twitter ΥΠΕΞ: Ταξιδιωτική οδηγία για τον Λίβανο, λόγω μαζικών διαδηλώσεων Το Υπουργείο Εξωτερικών πληροφορεί …

Συλλήψεις για διαρρήξεις και κλοπές στη Πάφο και Λεμεσό

Share Twitter Συλλήψεις για διαρρήξεις και κλοπές στη Πάφο και Λεμεσό Υπόθεση διάρρηξης κατοικίας και …