Ευρωεκλογές: Σε ποια κόμματα έδωσαν τη ψήφο τους οι τουρκοκύπριοι

Αυξημένη ήταν η συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές. Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων έφτασε στις 5.604 σε σύγκριση με μόλις 1.856 ψηφοφόρους πριν από πέντε χρόνια.

Οι Τουρκοκύπριοι αποτέλεσαν το 2% των ψηφοφόρων που πήγαν χθες στις κάλπες για να ψηφίσουν τους έξι νέους ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γύρω στο 75% των Τουρκοκύπριων ψήφισε το ΑΚΕΛ, το 24% το κίνημα Γιασεμί και 3% άλλα κόμματα.

Η εκλογή του πρώτου Τουρκοκύπριου στο Ευρωκοινοβούλιο, του ακαδημαϊκού Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και το ποσοστό συμμετοχής των Τ/κ στις εκλογές αποτελούν σήμερα τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου.

Συνολικά 5 χιλιάδες 604 Τουρκοκύπριοι ψήφισαν χθες στις εκλογές, οι οποίοι μετέβησαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, ενώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στα οδοφράγματα υπήρχαν λειτουργοί οι οποίοι βοηθούσαν τους Τ/κ στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Τα ΜΜΕ αναφέρονται εκτενώς στις εκλογές, στα ποσοστά των ψηφοφόρων αλλά και στα τελικά αποτελέσματα και στις ανακοινώσεις των Γενικού Εφόρου Εκλογών κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναφέρονται συγκεκριμένα στην εκλογή Κιζίλγιουρεκ και γράφουν ότι είναι ο πρώτος Τ/κ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η «Γενί Ντουζέν» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ένας Τουρκοκύπριος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέρεται στην εκλογή Κιζίλγιουρεκ ενώ στις εσωτερικές της σελίδες προβάλλει δηλώσεις του στην εφημερίδα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Και η «Χαβαντίς» αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο θέμα το οποίο συνοδεύει με φωτογραφία των έξι ευρωβουλευτών της Κύπρου ενώ παραθέτει στοιχεία για τα ποσοστά της συμμετοχής των Τ/κ στις εκλογές.

Η «Κίπρις» κάτω από την φωτογραφία των έξι ευρωβουλευτών γράφει «Για πρώτη φορά ένας Τουρκοκύπριος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέροντας ότι στις εκλογές εννέα ήταν οι Τ/κ υποψήφιοι αλλά ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ακαδημαϊκός, καθηγητής ιστορίας και ερευνητής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ κατάφερε να εξασφαλίσει μια εκ των έξι θέσεων.

Εξάλλου, με ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο πρώην ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συνεχάρη τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ για την εκλογή του σημειώνοντας ότι «άρα υπάρχουν ακόμα λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας μας».

Στην ανάρτηση του ο κ. Ταλάτ αναφέρει «Νιαζί Κιζίλγιουρεκ σε συγχαίρω για την επιτυχία σου. Υπάρχει ακόμα μια σημασία της εκλογής σου: Είναι απίστευτη η εξέλιξη το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δέχτηκαν όπως ένας Τουρκοκύπριος εκπροσωπήσει την Κύπρο… Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας μας».

Check Also

Πυρκαγιά στη Λευκωσία – Κατέρρευσαν οι οροφές δύο κατοικιών

Share Twitter Πυρκαγιά στη Λευκωσία – Κατέρρευσαν οι οροφές δύο κατοικιών Σύμφωνα με την Πυρπσβεστική …

Υπ. Παιδείας: Το ΑΚΕΛ φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί τι ακριβώς διακυβεύεται

Share Twitter Το ΑΚΕΛ φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί τι ακριβώς διακυβεύεται, αναφέρει μεταξύ άλλων …