Επιφυλακτική η Μέρκελ με τις γαλλικές προτάσεις για βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης

Επιφυλακτική έναντι των γαλλικών προτάσεων για βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης εμφανίστηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μία ημέρα πριν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάσει το όραμά του για μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση στην ΕΕ.

Χθες, μία μέρα μετά της εκλογές η Καγκελάριος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και όπως όλα δείχνουν θα την αναγκάσουν να σχηματίσει έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο θα συμμετέχουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), κόμμα που απορρίπτει ρητά τις ιδέες που προτείνει ο Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης, η Μέρκελ διαβεβαίωσε πως οι συντηρητικοί θα υποστηρίξουν λογικά μέτρα, αλλά θέλουν πρώτα οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Ερωτηθείς για τα περιθώρια συμβιβασμού με το Παρίσι μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, η κ. Μέρκελ απάντησε πως “δεν θα αποκλείσω τίποτα, ούτε θα χαράξω κόκκινες γραμμές. Η Ένωση (σ.σ. τα κόμματα CDU/CSU) θα υποστηρίξουν αυτό που είναι το λογικό. Η άποψή μου είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, αλλά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερη ανταγωνιστικότητα, περισσότερες θέσεις απασχόλησης και περισσότερη επιρροή για την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Η στάση αυτή της Καγκελαρίου πιθανών να επηρεάσει τον Γάλλο Πρόεδρο καθώς μετά τη δική του εκλογική νίκη το Μάιο υπόσχεται ότι θα συνεργαστεί με την 63χρονη Καγκελάριο για να προχωρήσει μια επανίδρυση της ΕΕ και προτείνει έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, έναν Υπουργό Οικονομικών των κρατών μελών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και τη δημιουργία ενός ταμείου που θα εγγυάται τη στήριξη χωρών που θα αντιμετωπίσουν κρίσεις.

Ο Μακρόν πρόκειται να παρουσιάσει το όραμά του στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι εντός της ημέρας. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Ελιζέ, θα επιμείνει στον κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης παρά το ότι το FDP απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση.

Μια από τις πηγές επέμεινε ότι καθώς ένας κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης “εν καιρώ θα είναι απαραίτητος”, ο Μακρόν θεωρεί ότι πρέπει να αναφερθεί στο ζήτημα και ελπίζει πως θα ληφθεί υπόψη στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στη Γερμανία. Στο Βερολίνο, η Μέρκελ αναφέρθηκε χθες στον Μακρόν και στην ομιλία που θα δώσει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να ξεπεραστούν “τα συνθήματα” και η έμφαση να δοθεί στις πρακτικές λεπτομέρειες.

“Το θέμα δεν είναι τα συνθήματα, αλλά τι βρίσκεται πίσω από αυτά. Συζητάω το ζήτημα με τον πρόεδρο της Γαλλίας”, είπε. Η Μέρκελ έμοιαζε μέχρι τώρα να αντιμετωπίζει θετικά, μολονότι όχι πολύ θερμά, τις ιδέες του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα τα περιθώρια ελιγμών που έχει πιθανόν θα στενέψουν, ανάλογα με τον ποιο κυβερνητικό συνασπισμό θα σχηματίσει- και με ποιους όρους.

Check Also

Σαλβίνι για Αγιά Σοφιά: Η προπέτεια ενός κάποιου Ισλαμ, ασύμβατη με την δημοκρατία στην Δύση

Share Twitter Σαλβίνι για Αγιά Σοφιά: Η προπέτεια ενός κάποιου Ισλαμ, ασύμβατη με την δημοκρατία …

Ισραήλ: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους κατά των κυβερνητικών χειρισμών στην πανδημία

Share Twitter Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ, για να διατυπώσουν την οργή …