Επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει σημαντικά ευρήματα για τους καπνιστές

Επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει σημαντικά ευρήματα για τους καπνιστές

Στο πλαίσιο του 5ου Επιστημονικού Συνεδρίου για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό, παρουσιάστηκε διεθνής μελέτη σε καπνιστές που αρνούνταν να διακόψουν το τσιγάρο, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Internal and Emergency Medicine και έδειξε ότι η αλλαγή που πραγματοποίησαν με βάση εναλλακτικές βασισμένες στη τεχνολογία και στην επιστήμη, είχε σημαντικό αντίκτυπο σε δείκτες δυνητικής βλαπτικότητας, για όσους στο πλαίσιο της μελέτης επέλεξαν να μεταβούν πλήρως στο προϊόν θερμαινόμενου καπνού glo.

Επιστημονική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500 καπνιστές ηλικίας 23 έως 55 ετών που επιθυμούσαν να συνεχίσουν το κάπνισμα, και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 5ου Επιστημονικού Συνεδρίου για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, έδειξε ότι η ολοκληρωτική μετάβασή τους, στο πλαίσιο της μελέτης σε θερμαινόμενο προϊόν καπνού είχε ως αποτέλεσμα στατιστικά σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με το κάπνισμα που είχαν αρχικά επιλέξει να συνεχίσουν, σε μια σειρά βιοδεικτών έκθεσης και δεικτών πιθανής βλαπτικότητας, που είναι γνωστοί ως «βιοδείκτες πιθανής βλάβης».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία και δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Internal and Emergency Medicine”, που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στον τομέα του.

«Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους καπνιστές για μήνες και εντόπισαν ότι σε εκείνους που, στο πλαίσιο της μελέτης, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά το προϊόν θερμαινόμενου καπνού glo, παρατηρήθηκε σημαντική και σταθερή βελτίωση σε αρκετούς δείκτες πιθανής βλαπτικότητας που σχετίζονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών, σε σύγκριση με τους καπνιστές που επέλεξαν να συνεχίσουν να καπνίζουν τσιγάρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα των μετρήσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν συγκρίσιμα με αποτελέσματα της ομάδας που είχε επιλέξει να διακόψει πλήρως το κάπνισμα», επεσήμανε κατά την παρουσίαση της μελέτης ο επικεφαλής κλινικών ερευνών της BAT, κ. George Hardie.

Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, για τους καπνιστές που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά το προϊόν θέρμανσης καπνού αντί να συνεχίσουν να καπνίζουν, παρατηρήθηκε σημαντική και σταθερή μείωση, μεταξύ άλλων, σε έναν βιοδείκτη που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA που σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, στον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, έναν δείκτη ενδεικτικό του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD) και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα και σταθερή βελτίωση της HDL χοληστερόλης που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD).

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 500 καπνιστές. Όσοι είχαν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να διακόψουν τα προϊόντα καπνού, χωρίστηκαν σε αυτούς που επιθυμούσαν να συνεχίζουν να καπνίζουν τσιγάρα και σε αυτούς που επιθυμούσαν να αλλάξουν και να χρησιμοποιούν αποκλειστικά το θερμαινόμενο προϊόν καπνού glo (οι καπνιστές που δήλωσαν ότι ήθελαν να σταματήσουν το κάπνισμα, έλαβαν θεραπεία αντικατάστασης της νικοτίνης και πρόσβασης σε σύμβουλο διακοπής καπνίσματος).

Στη μελέτη συμμετείχε επίσης και μια ομάδα μη καπνιστών, η οποία λειτούργησε ως ομάδα ελέγχου και συνέχισε να μην χρησιμοποιεί κανένα προϊόν καπνού ή νικοτίνης. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να επισκέπτονται σε μηνιαία βάση μια κλινική για τη λήψη δειγμάτων αίματος και ούρων, αλλά και για την πραγματοποίηση άλλων εξετάσεων. Τα δείγματα εξετάστηκαν για «βιοδείκτες έκθεσης» σε επιλεγμένες τοξικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου και για «βιοδείκτες πιθανής βλάβης».

Επιπλέον, για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση, οι ομάδες που είχαν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά το θερμαινόμενο προϊόν καπνού ή είχαν δηλώσει ότι επιθυμούν διακοπή εξετάστηκαν για τον βιοδείκτη CEVal, ο οποίος δείχνει εάν κάποιος είχε καπνίσει πρόσφατα. 

 

 

Check Also

Υπ. Υγείας: Διευκρινίσεις για τη συνύπαρξη γρίπης με COVID-19

Υπ. Υγείας: Διευκρινίσεις για τη συνύπαρξη γρίπης με COVID-19 Τι είναι γρίπη και γιατί προκαλεί …

Ευλογιά π: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να τερματίσει την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να τερματίσει την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που …