Ενθαρρυντικά νέα για την ανάπτυξη ανοσίας στον κορωνοϊό

Ενθαρρυντικά νέα ότι τα υπό ανάπτυξη εμβόλια μπορεί να έχουν επιτυχία προσφέρουν δύο μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Αμφότερες υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η ανάρρωση από τον COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε ανοσία.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές επιμόλυναν εννέα πιθήκους με COVID-19. Μετά την ανάρρωσή τους, οι ερευνητές εξέθεσαν εκ νέου στον ιό τα ζώα, τα οποία δεν ασθένησαν.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι «ανέπτυξαν φυσική ανοσία που τους προστατεύει από την επανέκθεση», δηλώνει ο Δρ. Νταν Μπαρούχ, ερευνητής στο Κέντρο Ιολογίας και Ερεύνης (Beth Israel) του Χάρβαρντ, η μελέτη του οποίου δημοσιεύθηκε στο Science. «Είναι πολύ καλά νέα», προσέθεσε.

Γενικότερα, πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν δημοσιεύσει έρευνες – πολλές εκ των οποίων δεν έχουν εξεταστεί από άλλους επιστήμονες – που ισχυρίζονται ότι ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού θα είναι αποτελεσματικό στα ζώα.

Στη δεύτερη έρευνα, ο Μπαρούχ και οι συνάδελφοι του πραγματοποίησαν τεστ σε 25 μαϊμούδες με έξι πρωτότυπα εμβόλια, ώστε να δουν αν τα αντισώματα που παραγόνταν, είχαν προστατευτική ισχύ. Ακολούθως, εξέθεσαν στον SARS-CoV-2 αυτές τις μαϊμούδες, καθώς και άλλες δέκα στις οποίες δεν είχε χορηγηθεί κανένα από τα προαναφερθέντα εμβόλια.

Η δεύτερη ομάδα των μαϊμούδων παρουσίασε υψηλά επίπεδα του ιού στη μύτη και τα πνευμόνια, κάτι το οποίο δεν συνέβη στα εμβολιασμένα ζώα, τα οποία εμφάνισαν «έναν σημαντικό βαθμό προστασίας». Μάλιστα, οκτώ εκ των εμβολιασμένων ζώων, απέκρουσαν απολύτως τον ιό.

Εντούτοις, αυτές οι έρευνες, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί και άπο άλλους ερευνητές, δεν αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν ανοσία στον νέο κορωνοϊό, ούτε υποδεικνύουν τη διάρκεια αυτής, εφόσον αναπτυχθεί, είναι όμως ενθαρρυντικές.

«Τα δεδομένα αυτά θα γίνουν αντιληπτά ως μία καλοδεχούμενη επιστημονική πρόοδος», σημείωσε σχετικά Μπαρούχ.

Check Also

Υγεία: Ποιες τροφές μας κρατάνε ξύπνιους και ποιες μας προκαλούν υπνηλία;

Share Twitter Υγεία: Ποιες τροφές μας κρατάνε ξύπνιους και ποιες μας προκαλούν υπνηλία; Μερικές τροφές, …

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το «αθώο» σύμπτωμα που έχει ο ένας στους δύο…

Share Twitter Πυρετός, δύσπνοια, παραγωγικός βήχας, ανοσμία… Η επιστημονική κοινότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με σειρά συμπτωμάτων …