Ελπίζω η Τουρκία να αποσύρει τις προκλήσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του English School, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 54 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε την ελπίδα η τουρκοκυπριακή κοινότητα και πολύ περισσότερο η Τουρκία να αποσύρουν τις πρόσφατες προκλήσεις τους και να προβούν σε όλα τα αναγκαία πρακτικά και ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “στόχος μας είναι όπως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από τη λύση, να οδηγήσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού κράτους μέλους της ΕΕ που θα σέβεται τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων της, θα δημιουργήσει τις συνθήκες για ειρηνική συνύπαρξη, κοινή συνεργασία και θα παρέχει ένα ασφαλές μέλλον για όλες τις επερχόμενες γενεές”.

“Ελπίζω ότι η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και πολύ περισσότερο της Τουρκίας, θα αποσύρουν τις πρόσφατες προκλήσεις τους και θα κάνουν τα αναγκαία πρακτικά και ουσιαστικά βήματα προς αυτό το σκοπό” είπε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται “ακούραστα” και με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να επιτύχει το προσωπικό του όραμα, αλλά και το καθήκον του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την επανένωση, δηλαδή, της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος είπε ότι «θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να αναγνωρίσουμε πως παρά το ότι το Κυπριακό έχει διαμορφωθεί κατά τρόπο αποφασιστικό από σειρά εξωτερικών παραγόντων, εμείς οι Κύπριοι έχουμε κάνει λάθη. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να παραδεχθούμε ότι έχουμε αποτύχει να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τις προκλήσεις που προέκυψαν από τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες και είχαν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση των διακοινοτικών δεσμών».

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, “η οποία ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, να επιδιώκει και να εφαρμόζει τις πολιτικές της σεβόμενη πλήρως τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος”.

Check Also

Kαταζητούνται 4 πρόσωπα για την επίθεση και ληστεία με πιστόλια και σπαθιά στην Πάφο

Τέσσερα πρόσωπα καταζητεί η Αστυνομία Πάφου για την υπόθεση επίθεσης και ένοπλης ληστείας στην Πάφο, …

Πάφος: Πιάστηκαν στα χέρια αλλοδαποί ανήλικοι σε δομή – Στο νοσοκομείο 17χρονος

Ο τραυματισμός 17χρονου είναι το αποτέλεσμα συμπλοκής ανηλίκων στην δομή που διαμένουν στην Πάφο, με …