Ελλάδα: Πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές μετά το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που καταγράφηκε στη χώρα μας.

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αύξησε το επίπεδο ανησυχίας, κάνοντας λόγο για ορατό κίνδυνο να γίνει ενδημική η ευλογιά των πιθήκων, ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα και στην Ελλάδα, καθησυχάζοντας ωστόσο τους πολίτες.

Το ίδιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι μικρός.

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
Ανδρας ο οποίος είχε ταξιδέψει προσφάτως στην Πορτογαλία, μετέβη στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε ευλογιά των πιθήκων.

Μετά τον αρχικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο του ΕΟΔΥ, ο άνδρας επιβεβαιώθηκε ότι όντως είναι θετικός στον ιό.

Αναμένεται το αποτέλεσμα του δεύτερου δείγματος
Πλέον, αναμένεται και η γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, προκειμένου να υπάρχει πλήρης επιβεβαίωση για το κρούσμα.

Ο άνδρας εμφανίζει πυρετό, αλλά νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Σήμερα (σ.σ. χθες) 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο ”Ανδρέας Συγγρός”. Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα».

Τα 6 βασικά σημεία που εφιστά την προσοχή ο Ηλίας Μόσιαλος μετά το πρώτο κρούσμα
Από τη μεριά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μετά το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, με ανάρτησή του εφιστά την προσοχή σε 6 βασικά σημεία.

Ο κ. Μόσιαλος υπενθύμισε μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά της ασθένειας, όπως ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο γενικός πληθυσμός από την ευλογιά των πιθήκων είναι ελάχιστος, αλλά και ότι για την καταπολέμησή της υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου
«Φαίνεται πως υπάρχει κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων και στη χώρα μας.

Αλλά να θυμίσω εδώ 6 σημεία που θα πρέπει να θυμόμαστε:

Από την αρχή της χρονιάς έχουμε 1.400 πιθανές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θανάτους. Πλέον έχουμε και 1.000 περίπου περιπτώσεις εκτός Αφρικής.
Όλες οι περιπτώσεις εκτός Αφρικής είναι ήπιες και δεν είχαμε μέχρι στιγμής κανένα θάνατο.
Η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ δύσκολη και μόνο μετά από πολύ στενή επαφή με πάσχοντα ή παρατεταμένη επαφή με αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει όσοι πάσχουν.
Υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια, μεταξύ των οποίων και το εμβόλιο της ευλογιάς που είναι αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.
Επίσης ξέρουμε πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς παλιότερα, είναι αρκετά προστατευμένοι και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.
Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση».

«Καμπανάκι» κινδύνου από ΠΟΥ: Κίνδυνος να γίνει ενδημική νόσος -Περισσότερα από 1.000 κρούσματα σε 29 χώρες
Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απ’ την πλευρά του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού τονίζει ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο η ευλογιά των πιθήκων να καταστεί ενδημική.

Περισσότερα από 1.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε όλον τον κόσμο μετά το πρόσφατο ξέσπασμα της ασθένειας σε χώρες εκτός της Αφρικής. Μέχρι στιγμής, 29 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα, αφού καταγράφηκαν οι πρώτοι ασθενείς, στις αρχές Μαΐου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος να καταστεί ενδημική η νόσος σε αυτές τις χώρες είναι πραγματικός, αλλά αποτρέψιμος.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε επίσης ότι φέτος έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.400 ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θάνατοι. «Είναι μια ατυχής αντανάκλαση του κόσμου όπου ζούμε το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα μόλις τώρα αρχίζει να δίνει προσοχή στην ευλογιά των πιθήκων, επειδή εμφανίστηκε σε πλούσιες χώρες», σχολίασε.

Ευλογιά των πιθήκων: Περισσότερα τα κρούσματα σε ομοφυλόφιλους άνδρες
Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, ωστόσο υπάρχουν και κρούσματα μεταξύ γυναικών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ασθενείς να απομονώνονται στο σπίτι τους. Συνεργάζεται επίσης με άλλες οργανώσεις, όπως με την UN AIDS, για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να σταματήσει η μετάδοση της νόσου.

Σε ορισμένες χώρες θα μπορούσε να προταθεί ο εμβολιασμός όσων εκτέθηκαν στον ιό -όπως σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή σε σεξουαλικούς συντρόφους των ασθενών-, ιδανικά μέσα σε τέσσερις ημέρες από την έκθεσή τους.

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένα για την ευλογιά, μια πολύ πιο επικίνδυνη ασθένεια, που εξαλείφθηκε το 1980, όμως οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύουν και από την ευλογιά των πιθήκων.

Check Also

Σαντορίνη: 33χρονος Ισπανός γρονθοκοπήθηκε άγρια χωρίς οίκτο από τέσσερις νεαρούς Γάλλους τουρίστες…

Με σοβαρά τραύματα σε κεφάλι και σώμα μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα ένας 33χρονος Ισπανός …

Eλλάδα – Λέσβος: Σύλληψη 10χρονου για εμπρησμό – «Μου αρέσει να βλέπω τους Πυροσβέστες»

Ένα 10χρονο αγόρι συνελήφθη στη Λέσβο με την κατηγορία του εμπρησμού, καθώς έβαζε φωτιές σε …