Ελλάδα: Αυτή είναι η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου (Video)

Δίπλα από την Πούντα Λακωνίας, ανάμεσα στην ξηρά και τη μικρή νησίδα Παυλοπέτρι, απέναντι από την Ελαφόνησο, βρίσκεται μια αρχαία πόλη, βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με ηλικία περίπου 5.000 ετών.

Η πόλη που ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, είναι μοναδική στο είδος της αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτήρια και νεκροταφείο. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτήρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων, ενώ οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα.

Σύμφωνα με έρευνες, η πόλη κατοικείται πριν από το 2800 π.Χ., στην αρχή της εποχής του χαλκού. Ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και μεγάλο εμπορικό λιμάνι, όπως μαρτυρούν τα πολλά μεγάλα πιθάρια από την Κρήτη που βρέθηκαν στην περιοχή.

Πιθανολογείται ότι βυθίστηκε το 1000 π.Χ. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι το Παυλοπέτρι καταποντίστηκε το 375 μ.Χ. από τον ίδιο σεισμό που κατέστρεψε και το Γύθειο.

Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια!

Η βυθισμένη πολιτεία τράβηξε την προσοχή και του BBC στο παρελθόν, το οποίο προέβαλε το 2011 ένα ντοκιμαντέρ για τις έρευνες των αρχαιολόγων στην περιοχή.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του haanity με πια πτήση πάνω από τη βυθισμένη πολιτεία:

Check Also

Ελλάδα: Αφγανός βίασε την 25χρονη έγκυο – Ζήτησε βοήθεια από τρεις Πακιστανούς και τη βίασαν κι αυτοί

Φρίκη προκαλεί η υπόθεση ομαδικού βιασμού μιας 25χρονης εγκύου στον Άγιο Παντελεήμονα, τα ξημερώματα της …

Ελλάδα – Επίθεση σε Μητροπολίτες: Ο 37χρονος δράστης αγόρασε το βιτριόλι από το Ίντερνετ

Αγόρασε δύο μπουκάλια βιτριόλι από το ίντερνετ, κοπιάροντας στην ουσία τον τρόπο δράσης της Έφης …