Ελλάδα: Αναλυτικά το σχέδιο προς τα Χριστούγεννα… τι ανοίγει και πότε

Αναλυτικά το σχέδιο που έχει καταρτίσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για το άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς.

Τα κρούσματα του κορονοϊού μπορεί να πέφτουν σε αργούς ρυθμούς, όμως οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και δεν επιτρέπουν την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα της αγοράς.

Ωστόσο στην κυβέρνηση, αισιοδοξούν πως στην εβδομάδα που έρχεται θα δουν μία σταδιακή αποκλιμάκωση που θα επιτρέψει μία έστω και μικρή επιστροφή στην κανονικότητα. Όσο μπορεί βέβαια να την χαρακτηρίσει κάποιος έτσι…

Τι ανοίγει
Η πρώτη κατηγορία που θα ανοίξει το λουκέτο, είναι τα καταστήματα με τα εποχικά είδη και τα Χριστουγεννιάτικα. Όπως έχει πει ο Άδωνις Γεωργιάδης, συνολικά στην χώρα υπάρχουν 110 τέτοιες επιχειρήσεις που σε δύο μέρες θα ξεκινήσουν την προσπάθεια να σώσουν ότι… σώζεται από την σεζόν. Αξίζει να σημειωθεί πως από εκείνη την ημέρα, τα Χριστουγεννιάτικα είδη θα πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ.
Από εκεί και πέρα λοιπόν, η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 14η Δεκεμβρίου. Αν όλα πάνε όπως τα περιμένουν στην κυβέρνηση, τότε την σκυτάλη την επόμενη Δευτέρα θα πάρουν τα καταστήματα λιανεμπορίου, τα βιβλιοπωλεία, τα λουλουδάδικα και τα κομμωτήρια.

Όλα αυτά βέβαια με πολύ αυστηρά μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι ακόμα πιο αυστηρά και από αυτά που ίσχυαν, πριν η χώρα μπει σε lockdown για δεύτερη φορά.

Τα… λουκέτα
Όσον αφορά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, αυτά θα παραμείνουν κλειστά και αποτελεί ερωτηματικό αν θα ανοίξουν κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Για την εστίαση-διασκέδαση είναι δεδομένο οτι πάμε για το 2021.

Για τότε, όπως όλα δείχνουν πάνε και τα σχολεία. Γυμνάσια και λύκεια σίγουρα, ενώ για τα υπόλοιπα, δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί, αυτό το ενδεχόμενο είναι το επικρατέστερο.

Απαγορεύσεις
Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας τώρα, όπως είναι γνωστό η ανάγκη για SMS ή έγγραφο μετακίνησης παραμένει μέχρι και τις 14/12, καθώς ακόμα και αν πάει κάποιος σε μαγαζί με Χριστουγεννιάτικα θα πρέπει να δικαιολογήσει την μετακίνησή του με μήνυμα με τον αριθμό 2.

Είναι πολύ πιθανό μάλιστα, αυτό να διατηρηθεί και μετά τις 14 Δεκεμβρίου, προκειμένου να περιοριστούν, έστω και σε ένα μικρό βαθμό, οι άσκοπες μετακινήσεις. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν θα μπορεί κάποιος να ταξιδέψει από τη μία περιφέρεια στην άλλη.