ΕΕ: Κλειστή… λόγω απεργίας

Κι όμως, δεν πρόκειται για υπαλλήλους του ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά για εργαζόμενους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες οι οποίοι απέργησαν χθες, μια ημέρα πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ. Περίπου 500 άτομα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο προαύλιο της εισόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές
στις δαπάνες της Ένωσης που ζητούν, λόγο κρίσης, τα κράτη-μέλη και για τις επιθέσεις που δέχονται για το προνομιακό μισθολογικό τους καθεστώς.

Την ίδια ώρα, μέσα στο κτίριο οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών συνεδρίαζαν με θέμα τον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα των υπαλλήλων, κοστίζει 0,67 ευρώ καθημερινά ανά πολίτη».

«Ζητούμε από τα κράτη μέλη να αποκτήσουν το θάρρος να πούνε στους πολίτες τους πως η μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα επισύρει ένα ακόμη μεγαλύτερο κόστος για τον καθένα τους: το κόστος της μη Ευρώπης, ή το κόστος της λιγότερης Ευρώπης», υποστήριξαν.

Στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες απασχολούνται πάνω από 40.000 υπάλληλοι ανά τον κόσμο, αν και δεν είναι όλοι τους μόνιμοι.

Ένας υπάλληλος στην ΕΕ ξεκινά μισθολογικά από τα 2.650 ευρώ μικτά τον μήνα, ο γενικός διευθυντής αμείβεται με 13.800 ευρώ μικτά, ενώ ένας επίτροπος κερδίζει περίπου 23.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα παράστασης και τα πολύ γενναιόδωρα
οικογενειακά επιδόματα.

Οι διαφοροποιήσεις στους μισθούς των μονίμων υπαλλήλων της ΕΕ υπολογίζονται σε σχέση την εξέλιξη των αποδοχών στον δημόσιο τομέα οκτώ κρατών (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Βρετανία) και βάσει του κόστους ζωής στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει πως έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο περικοπών προκειμένου να εξοικονομηθεί ένα δισεκ. ευρώ έως το 2012 μέσω της μείωσης κατά 5% των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων, την αύξηση του ωραρίου εργασίας και την
αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Από την κινητοποίηση προκλήθηκε σημαντική αναστάτωση στη λειτουργία των υπηρεσιών των Βρυξελλών: ο Ιταλός επίτροπος Βιομηχανίας αναγκάσθηκε να μην κάνει τις δηλώσεις του στη μητρική του γλώσσα, διότι στην αίθουσα δεν βρισκόταν κανείς να μεταφράζει.

«Πέραν της σοβαρής υποβάθμισης των εργασιακών συνθηκών στους θεσμούς της ΕΕ θα υπονομεύσει μετά βεβαιότητας τη δυνατότητα των θεσμών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το προσωπικό και προς τους ευρωπαίους πολίτες», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιοϋπαλληλικών Ενώσεων.

Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας

Σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών θα προσπαθήσουν στις Βρυξέλλες να βρουν τη χρυσή τομή με το Ευρωκοινοβούλιο όσον αφορά την αύξηση της συνεισφοράς προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για το 2012 και για να συνταχθεί ο
προϋπολογισμός της Ένωσης για το 2013.

Οι διαπραγματεύσεις προοιωνίζονται δύσκολες, διότι οι κυβερνήσεις των πιο εύπορων κρατών απορρίπτουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζητούν γενναίες περικοπές σε όλους τους τομείς της, ιδίως αυτές που αφορούν τη διοίκηση.

Το 2011 σε έναν προϋπολογισμό ύψους 126,4 δισεκ. ευρώ, οι διοικητικές δαπάνες αντιστοιχούσαν σε 7,9 δισεκ. ευρώ δηλαδή 6%, εκ των οποίων οι μισές, αφορούσαν τη μισθοδοσία στην οποία θα πρέπει να προστεθούν άλλα 1,2 δισεκ, ευρώ για συντάξεις.

Πέρα από τις συντάξεις, η Επιτροπή δαπάνησε 3,3 δισεκ. ευρώ, το Ευρωκοινοβούλιο 1,5 δισεκ., το Συμβούλιο της Ευρώπης 505 εκατ. και η Υπηρεσία Εξωτερικών Δράσεων 457 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τους άλλους τομείς, τα έξοδα του Ευρωπαϊκού
Δικαστηρίου ανήλθαν σε 333 εκατ. ευρώ και τα ευρωπαϊκά σχολεία 169 εκατ. ευρώ.

Άλλη μία απεργιακή κινητοποίηση έχει προγραμματισθεί για τις 16 Νοεμβρίου.

Check Also

Τουρκία – Κιλιτσντάρογλου: Ο Ερντογάν να στείλει τον γιο του «αρχιστράτηγο» στην Συρία

Nα στείλει τους νεολαίους του Ιδρύματος Τουρκικής Νεολαίας (TUGVA), που πρόεδρο έχει τον Μπιλάλ Ερντογάν, …

ΗΠΑ: Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Μπάιντεν να μην επιτρέψει τη πώληση F-16 στην Τουρκία

«Ο πρόεδρος (Μπάιντεν) πρέπει να ενεργήσει προς το εθνικό συμφέρον μας για χάρη της σταθερότητας …