Δ.Αμμοχώστου: Η περιθωριοποίηση των Αμμοχωστιανών ως πολίτες β’ κατηγορίας, δεν είναι πλέον αποδεκτή

Σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε ο Δήμος Αμμοχώστου στη Λευκωσία, με τίτλο “10 πληγές για την Αμμόχωστο και τον προσφυγικό κόσμο – 45 χρόνια με τα κλειδιά των σπιτιών μας στο χέρι”, τονίστηκε ότι το  θέμα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου δεν μπορεί να ιδωθεί μόνο ως ένα απλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Στη διάσκεψη τύπου παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι Δήμαρχοι Κυθρέας, Μόρφου, Λύσης, Λευκονοίκου και Ακανθούς. Στις τοποθετήσεις τους οι Δήμαρχοι ανέφεραν ότι ο αγώνας του προσφυγικού κόσμου για δικαίωση και απελευθέρωση είναι ενιαίος και αδιαίρετος.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αμμοχώστου αναφέρουν ότι «η περιθωριοποίηση και κατηγοριοποίηση των Αμμοχωστιανών ως β’ κατηγορίας πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι πλέον αποδεκτή».

Υπογραμμίζεται ότι «ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός του θέματος της επιστροφής της Αμμοχώστου κάτω από μια συμφωνημένη λύση δεν γίνεται πλέον αποδεκτός» και ότι «η εκμετάλλευση του δράματος των Αμμοχωστιανών (και κατ’ επέκταση όλων των προσφύγων) από κάποιους για δημιουργία πολιτικών καριέρων και για αφαίμαξη ψήφων δεν είναι πλέον ανεκτή».

Το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει επίσης ότι απαιτεί δίκαιη κατανομή της απώλειας χρήσης των περιουσιακών στοιχείων του προσφυγικού πληθυσμού λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του Μητρώου Περιουσιών και εκφράζει απαρέσκεια για τον «παραγκωνισμό αξιόλογων δημοτών» του Δήμου Αμμοχώστου, που, όπως αναφέρει, «δεν έχουν άξιους εκπροσώπους για να τύχουν διορισμού και να προσφέρουν επιτυχές έργο στα κέντρα λήψεως αποφάσεων».

Αυτούσια η ανακοίνωση εδώ: ΔΗΜΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ. ΑΤ.01-19.140319

Επιπλέον κάνει λόγο για απαράδεκτη χρήση του ονόματος της πόλης και για εκμετάλλευση ιστορικών εκδηλώσεων της Αμμοχώστου από μερίδα άλλων γειτονικών αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ταυτόχρονα εκφράζονται ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού των πρόσφατων απαλλοτριώσεων τεμαχίων γης στον Άγιο Μέμνωνα για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας.

«Ο Δήμος Αμμοχώστου δηλώνει κατηγορηματικά ότι η δυσμενής διαχρονική διάκριση στα δικαιώματα των δημοτών του δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτή. Οι δημότες μας εδώ και 45 χρόνια ασφυκτιούν αφού έχουν μόνο υποχρεώσεις χωρίς να απολαμβάνουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα τους δικαιώματα στην ίδια τους της πατρίδα καθιστώντας τους πολίτες Β’ κατηγορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σημειώνει ακόμα ότι έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το οποίο θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Σε σημερινή ανακοίνωση, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων χαιρέτισε ένθερμα την πρωτοβουλία του Δήμου Αμμοχώστου «για αφύπνιση των προσφύγων με σκοπό τη δυναμική διεκδίκηση των δικαίων τους».

Check Also

Δύτες από Ισραήλ, αρχίζουν σήμερα έρευνες στη λίμνη Μεμί

Share Twitter Δύτες από Ισραήλ, αρχίζουν σήμερα έρευνες στη λίμνη Μεμί, στο Ξυλιάτο σε μία …

Κίτρινη προειδοποίηση: Καύσωνας, με τον υδράργυρο στους 40 βαθμούς

Share Twitter Το Τμήμα Μετεωρολογίας, εξέδωσε νέα κίτρινη προειδοποίηση για καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες, που …