Δωρεάν παραχώρηση 25% των μετοχών που κατέχει το κράτος στους πελάτες του Συνεργατισμού

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τη δωρεάν παραχώρηση στους πελάτες του Συνεργατισμού, του 25% των μετοχών που το κράτος κατέχει στον Συνεργατισμό, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τη δωρεάν παραχώρηση του 25% των μετοχών που το κράτος κατέχει στον Συνεργατισμό, στους πολίτες. Συγκεκριμένα, στους πελάτες του Συνεργατισμού, σε μια πολύ μεγάλη διευρυμένη βάση που φτάνει τις 350 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα που αποτελούν τους πελάτες, τους καταθέτες, τους συνεπείς δανειολήπτες του Συνεργατισμού.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση που σε μεγάλο βαθμό επαναφέρει τον Συνεργατισμό στα χέρια των πολιτών», είπε ο κ. Υπουργός προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα για τον Συνεργατισμό είναι σημαντικό ότι θα διασφαλιστεί πρόσβαση σε ένα χρηματιστήριο, υπογραμμίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να είναι σε θέση ο Συνεργατισμός ανά πάσα στιγμή να αντλεί κεφάλαια.

Πρόσθεσε ότι με την απόφαση αυτή επιτυγχάνονται πολλαπλοί στόχοι.

Ερωτηθείς είπε ότι «κάθε καταθέτης και κάθε συνεπής δανειολήπτης, φυσικά πρόσωπα, που διαθέτει όριο κατάθεσης ή δανείου τουλάχιστον δύο χιλιάδες ευρώ, με ημερομηνία αναφοράς το τέλος του Μάρτη 2017, μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχει το δικαίωμα. εάν το επιθυμεί, να λάβει αυτές τις μετοχές χωρίς αντίτιμο. Μια απλή και καθαρή διαδικασία.

Θα είναι κατά 80% στη βάση του μέσου όρου καταθέσεων ή δανείων και κατά 20% μόνο, στη βάση του πραγματικού ύψους της κατάθεσης ή του δανείου, ώστε να μην υπάρξει παραχώρηση μεγάλου αριθμού μετοχών σε κανέναν. Με αυτό τον τρόπο κανείς νέος μέτοχος δεν θα έχει πάνω από το 0,005% των μετοχών.

Άρα, πρόκειται για μια πολύ ευρεία διασπορά μετοχών που καθιστά εφικτή και τη συμμόρφωση με τους όρους και νόμους χρηματιστηρίου που προνοούν ευρεία διασπορά μετοχών, για να είναι εφικτή η συμμετοχή του στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου».

Πρόσθεσε ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα και πως θα ειδοποιηθεί ο κάθε πελάτης του Συνεργατισμού για αυτή την προσφορά.

Ερωτηθείς είπε ότι «ισχύουν κατά τα άλλα οι δεσμεύσεις που το κράτος έχει αναλάβει έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή μείωση της συμμετοχής του κατά βάση έκδοσης νέου κεφαλαίου, ώστε μέχρι το 2020 να μην υπερβαίνει το 25%. Δεν υπάρχει καμιά διαφοροποίηση στις υφιστάμενες υποχρεώσεις και όρους που ίσχυαν για την παραχώρηση της κρατικής ενίσχυσης».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «αυτή η κίνηση συνάδει και συμπληρώνει τις υποχρεώσεις μας, διασφαλίζοντας με καίριο και ευθύ τρόπο τη διευρυμένη ιδιοκτησιακή βάση από τους Κύπριους πολίτες και την πρόσβαση (του Συνεργατισμού) στην κεφαλαιαγορά».

Check Also

Koινές  ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την πάταξη της εμπορίας προσώπων

Koινές  ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την πάταξη της εμπορίας προσώπων Μεταξύ των ημερομηνιών 24-30/10/2022 διενεργήθηκαν κοινές …

Δεκτή η έφεση του Γ. Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για αύξηση ποινής σε θανατηφόρο τροχαίο

Δεκτή η έφεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για αύξηση ποινής σε θανατηφόρο τροχαίο στην …