Διαφάνεια και ανεξαρτησία υπόσχεται ο πρόεδρος της νέας αρχής ασφάλειας πυρηνικών στην Ιαπωνία

Διαφάνεια και ανεξαρτησία, ζήτησε κατ΄ επανάληψη ο πρόεδρος της νέας πυρηνικής υπηρεσίας ασφάλειας της Ιαπωνίας, Σουνίτσι Τανάκα. Και για να το εξασφαλίσει αυτό, εν μέρει τουλάχιστον, ζήτησε μετάδοση μέσω Ιντερνέτ των συνεδριάσεών της και των τριών εβδομαδιαίων συνεντεύξεων Τύπου.

Η νέα αρχή συγκροτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αντικαθιστώντας την προηγούμενη υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφαλείας (ΝΙSΑ),  η οποία κατηγορείται για αποτυχία στην αποστολή της, πριν και μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα. Η προηγούμενη αυτή αρχή υπαγόταν στο υπουργείο Βιομηχανίας, το οποίο προωθούσε την πυρηνική ενέργεια, υπενθύμισε ο Τανάκα ,ενώπιον των διεθνών εμπειρογνωμόνων που συναντήθηκαν στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, στο πλαίσιο της διεθνούς υπουργικής διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια.

“Η νέα υπηρεσία ασφαλείας είναι ανεξάρτητη από το υπουργείο”, τόνισε.

Αποστολή, μεταξύ άλλων, της πυρηνικής ρυθμιστικής αρχής, είναι να καθορίσει τους νέους κανόνες πυρηνικής ασφαλείας, να εποπτεύσει την επεξεργασία σχεδίων πρόληψης και διάσωσης για τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις και να αποφανθεί για την ασφάλειά τους. Αποτελείται από μια πενταμελή επιτροπή και από 500 διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς.