Δημητρίου: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει την Τουρκία ενώπιων των ευθυνών της

Αννίτα Δημητρίου: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ομόφωνα και με έντονο τρόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα, αλλά την ίδια ώρα δίνει την ευκαιρία στο διάλογο. Ουσιαστικά θέτει την Τουρκία ενώπιων των ευθυνών της, καλώντας την να συμμορφωθεί και να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου και της Ελλάδας για εμπλοκή σε διάλογο, εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, έστω και εάν αποτελούν προϊόν συμβιβασμού, είναι εξαιρετικά σημαντικά και ικανοποιούν τον κάθε αντικειμενικό παρατηρητή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ομόφωνα και με έντονο τρόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα, αλλά την ίδια ώρα δίνει την ευκαιρία στο διάλογο. Ουσιαστικά θέτει την Τουρκία ενώπιων των ευθυνών της, καλώντας την να συμμορφωθεί και να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου και της Ελλάδας για εμπλοκή σε διάλογο, εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Η στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με ξεκάθαρη αναφορά στα ψηφίσματα 550 και 789 τοποθετούν και το ζήτημα της Αμμοχώστου στη σωστή του βάση, ενώ η πρόθεση για παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω εκπροσώπου της, αποτελεί πάγιο αίτημα της δικής μας πλευράς.

Τα συμπεράσματα επανασυνδέουν την επίλυση του κυπριακού με την εμβάθυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων και δίδουν το σαφέστατο μήνυμα ότι επανάληψη της παραβατικής συμπεριφορά της Τουρκίας θα θεωρηθεί ως απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και θα αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

 

Check Also

Λεμεσός: Έστελναν παιδιά με συμπτώματα στο σχολείο

Οι μαθητές του σχολείου στη Λεμεσό όπου εντοπίστηκαν αλυσίδες κρουσμάτων κορονοϊού έχουν επιστρέψει στις τάξεις …

Νέα κατηγοριοποίηση χωρών – Ποιες χώρες αλλάζουν κατηγορία

Νέα κατηγοριοποίηση χωρών – Ποιες χώρες αλλάζουν κατηγορία Οι πιο κάτω διαφοροποιήσεις θα τεθούν σε …