Δεν συμφωνούν ΗΠΑ και Κίνα στο ακριβές περιεχόμενο της μερικής συμφωνίας

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έκαναν μια «βασική συμφωνία» σε πολλά θέματα του εμπορίου την περασμένη εβδομάδα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που τα δυο μέρη πρέπει να επεξεργαστούν και να τεκμηριώσουν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin.

«Αναμένω ότι θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ο Mnuchin τη Δευτέρα στην τηλεόραση του CNBC. Οι δυο πλευρές κατέγραψαν «σημαντική πρόοδο» την περασμένη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις και ο Mnuchin δήλωσε ότι αναμένει από τον πρόεδρο Donald Trump και τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Χιλή τον επόμενο μήνα.

Ερωτηθείς για τις αναφορές ότι η συμφωνία μπορεί να απέχει ακόμα, ο Mnuchin δήλωσε ότι «δεν θα δώσει μεγάλη προσοχή» στη φημολογία.

Οι λεπτομέρειες της προφορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν ασαφείς. Ενώ ο Trump χαιρέτισε την αύξηση των αγροτικών αγορών ως «τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη συμφωνία που έγινε ποτέ για τους Αμερικανούς αγρότες στην ιστορία της χώρας μας», τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας ανέφεραν μόνο ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας».

Η πλευρά της Κίνας
Το Bloomberg News ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η Κίνα επιθυμεί περαιτέρω συνομιλίες για να σφυρηλατήσει τις λεπτομέρειες της εμπορικής συμφωνίας «πρώτης φάσης» την οποία προανήγγειλε την Παρασκευή ο Trump, πριν ο Xi συμφωνήσει να την υπογράψει, σύμφωνα με πηγές που είναι εξοικειωμένες με το θέμα.

Το Πεκίνο είναι πιθανό να στείλει μια αντιπροσωπεία υπό την προεδρία του Κινέζου Αντιπροέδρου Liu He, κορυφαίου διαπραγματευτή της χώρας, προκειμένου να ολοκληρώσει τη γραπτή συμφωνία που θα μπορούσαν να υπογράψουν οι δυο πρόεδροι. Ένα άλλο πρόσωπο δήλωσε ότι η Κίνα ζητεί από τον Trump να καταργήσει την προγραμματισμένη αύξηση των δασμών το Δεκέμβριο, η οποία είχε προγραμματιστεί πέραν της αύξησης που είχε οριστεί για αυτή την εβδομάδα, αλλά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη επικυρώσει.

Ο δείκτης S&P500 μεταβλήθηκε οριακά, ο δείκτης Stoxx 600 της Ευρώπης έπεσε και το γιεν σημείωσε άνοδο καθώς οι επενδυτές έγιναν απαισιόδοξοι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Το γιουάν αποκόμισε μεγάλο μέρος των προηγούμενων κερδών του από τις διεθνείς του συναλλαγές.

Check Also

Τι πρέπει απαραίτητα να κάνεις αν αναζητάς… προαγωγή και αύξηση

Share Twitter Υπάρχουν εταιρίες που αξιολογούν ετησίως τους υπαλλήλους τους. Άλλες πάλι δεν έχουν τέτοια …

BBG: Η Ελλάδα, η Κύπρος, το ρίσκο και το «ταξίδι» του ενός τρισ. δολαρίων

Share Twitter Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη*  Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο η Ελλάδα και …