Δεν δίνουν συντάξεις γιατί τους τελείωσε το …χαρτί!

«Κόλλησε» η διαδικασία απονομής συντάξεων στον ΟΑΕΕ, λόγω έλλειψης… χαρτιού. Περίπου 3.000 συντάξεις που έπρεπε να έχουν απονεμηθεί στους δικαιούχους από την 1.1.17 και μετά, βρίσκονται ακόμα στην αναμονή.

Αιτία το γεγονός ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα τριπλότυπα έγγραφα που εκτυπώνονται όταν απονέμεται η σύνταξη και στα οποία βάζουν τις υπογραφές τους, οι διευθυντές των αρμόδιων υποκαταστημάτων. Έτσι, οι συντάξεις αυτές δεν μπορούσαν να μεταφερθούν προς εκκαθάριση, άρα δεν μπορούσαν να απονεμηθούν στους δικαιούχους. Τα… επίμαχα τριπλότυπα παρουσίασαν έλλειψη από τις 15 Δεκεμβρίου της περασμένης χρονιάς. Όμως δεν υπήρξε παραγγελία για την ανανέωσή τους, με συνέπεια να προκύψει η πρωτοφανής καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων.

Ως αιτία αυτής της αμέλειας, φαίνεται ότι είναι η προχειρότητα με την οποία έχει τεθεί σε λειτουργία ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Είναι πολύ μεγάλος ο όγκος της δουλειάς που πρέπει να γίνει για να μπορέσουν οι υπηρεσίες από όλα τα Ταμεία κύριας ασφάλισης να λειτουργήσουν με κοινές διαδικασίες, που κάποια πράγματα απλώς παραβλέφθηκαν. Βέβαια ο «λογαριασμός» ως συνήθως καταλήγει στους ασφαλισμένους, που αν και είναι οι τελευταίοι που φταίνε, τελικά υφίστανται τα αποτελέσματα των καθυστερήσεων.

Στην περίπτωση του ΟΑΕΕ οι μεγαλύτερες ελλείψεις σε χαρτί, έχουν καταγραφεί στο περιφερειακό κατάστημα της Δυτικής Αττικής και στο κατάστημα του κέντρου της Αθήνας. Όμως επειδή στα δύο αυτά τμήματα συσσωρεύεται σημαντικός όγκος αιτήσεων συνταξιοδότησης, το πρόβλημα αναδείχτηκε στην επιφάνεια, μιας και προέκυψε μεγάλος αριθμός συντάξεων, που έμειναν στην «ουρά».

Υπενθυμίζεται οτι βρίσκονται «στον αέρα» 100.000 νέες συντάξεις (από όλα τα ταμεία) που εκκρεμούν από τον περασμένο Μάιο. Ο λόγος είναι η καθυστέρηση της ΕΛΣΤΑΤ να παραδώσει τον μαθηματικό τύπο, βάσει του οποίου θα υπολογιστούν οι νέες και θα επανυπολογιστούν οι παλιές συντάξεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Ακόμη το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Αρχή δεν έχουν καταλήξει στον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα υπολογίζεται ο μέσος μηνιαίος μισθός ανά έτος, από το 2002 και μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

Check Also

Σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο οι τιμές των μετάλλων

Ανοδικά κινούνται οι τιμές των βασικών μετάλλων με πρωταγωνιστή τον ψευδάργυρο που άγγιξε τα υψηλότερα …

H Tουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση! Ερντογάν απέλυσε τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής

Η ισοτιμία της λίρας έπεσε στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ των 9,1900 έναντι του δολαρίου μετά …