Δίκη Μαρί: Άφησαν το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο στην τύχη του, κατέθεσε εμπειρογνώμονας

Οι κατηγορούμενοι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης, ορθά ζήτησαν να απομακρυνθεί το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο από το υπόλοιπο φορτίο που βρισκόταν στη ναυτική βάση στο Μαρί. Το λάθος τους ήταν ότι ενώ οι ημέρες περνούσαν και το εμπορευματοκιβώτιο δεν απομακρυνόταν, άφησαν το θέμα στη τύχη του.

Αυτό κατέθεσε κατά την αντεξέτασή του ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα, ο Χρήστος Καλογερόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Οπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος στην Ελλάδα.

Όταν έγινε αντιληπτή η διόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου, στις 4 Ιουλίου 2011, «θα ήταν σωστό να κληθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία γιατί είχαμε καύση», πρόσθεσε ο μάρτυρας.

Ως προς το πως έδρασε ο λοχίας Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος έκανε μόνος του αναγνώριση στην πυρκαγιά την 11/7/2011, αφήνοντας στην πύλη της Ναυτικής Βάσης τα δύο οχήματα που είχαν πάει μαζί του, ο μάρτυρας εκτίμησε πως αυτό
« δείχνει ότι δεν λειτούργησε με παρορμητισμό και έπαρση. Αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα γι’ αυτό και δεν είπε στους άλλους “πάμε μέσα να τη σβήσουμε”».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος ήταν Διοικητής της ΕΜΑΚ ποιους θα ενημέρωνε, ο κ. Καλογερόπουλος απάντησε «όλους, προσκαλώντας συγκέντρωση και θα τους έλεγα όλα τα δεδομένα. Και ότι οι στρατιωτικοί δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την ασφάλεια των στρατιωτών και ότι η ζωή συνεχιζόταν τόσο στη Ναυτική Βάση όσο και στο διπλανό κτίριο της ΑΗΚ. Θα τους ενημέρωνα και για ότι συνέβη στην επιθεώρηση της 6/7/2011 για να δείξω την επικινδυνότητα». Θα τους έλεγε συνέχισε ότι «στο χώρο υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια, ένα από αυτά ήταν διογκωμένο, ζητήσαμε να κατέβει αλλά ακόμα δεν έχει κατέβει. Θέλω τη προσοχή σας, σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα προσεγγίσετε το χώρο αν δεν έρθω εγώ στο χώρο».

Ο  μάρτυρας εκτίμησε πως «δεν ήξεραν οι πυροσβέστες τι καιγότανε, δεν ήξεραν την επικινδυνότητα. Δεν γνώριζαν την ποσότητα (πυρίτιδας) που καιγότανε. Το γνώριζαν ότι ήταν η πυρίτιδα σε πολλά εμπορευματοκιβώτια;» ρώτησε και πρόσθεσε πως «εγώ δεν ξέρω τι είχαν μέσα τα εμπορευματοκιβώτια. Δεν μας είχαν πει τι είχαν μέσα» είπε.

Ο μάρτυρας Ερωτόκριτος Αναστασιάδης, Προϊστάμενος στην Υπηρεσία Μεταλλίων της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι η υπηρεσία του δεν είχε εμπλακεί στο θέμα μέχρι τις 5/7/2011 όταν πήρε τηλεφώνημα από τον Γ.Δ. του Υπουργείου Άμυνας και ζήτησε να εκπροσωπηθεί η υπηρεσία σε επιθεώρηση που θα γινόταν στις 6/7/2011 στη Ναυτική Βάση. Ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης , κατέθεσε ο μάρτυρας , είχε πει πως όσα αποφασίζονταν στη σύσκεψη θα τα μετέφερε στους ανωτέρους του αλλά και στον Υπουργό Άμυνας και στον Γ.Δ. του ΥΠΑΜ. «Δεν ελέχθη συγκεκριμένος χρόνος για εφαρμογή των μέτρων που λήφθηκαν στη σύσκεψη, συνέχισε αλλά από το επείγον του θέματος θα γίνονταν το συντομότερο δυνατό, δηλαδή κατέβασμα του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου, ρίψη νερού για μείωση της θερμοκρασίας στα υπόλοιπα και καθάρισμα των χόρτων γύρω από τη τσιμεντένια βάση» τόνισε.

Check Also

Συννεφιασμένος καιρός με μεμονωμένες ελαφρές βροχές

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά …

Δαμιανού για φυλακές: Απαιτούμε πλήρη εξιχνίαση και διαφάνεια

Όταν καταρρέει το σπίτι σου δεν κάνεις μελέτες στατικής επάρκειας, αναφέρει σε γραπτή δήλωση, ο  …