Δυστυχώς μετά την απόφαση του Eurogroup η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με ψηλά ποσοστά ύφεσης και ανεργίας. Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την Κυπριακή οικονομία καταδεικνύουν ότι αποκλειστικά με την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και τη λιτότητα, η οικονομία και η κοινωνία δε μπορούν να εξέλθουν από την κρίση.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας ο αριθμός των ανέργων το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ανήλθε 68.300 και το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 15,5% του εργατικού δυναμικού. Το ποσοστό ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σημείωσε αύξηση κατά 11,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι για τους νέους 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας φτάνει στο 40,3% του εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών, σημειώνοντας αύξηση από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, κατά 25,9%
Η μεγάλη αύξηση στην ανεργία πέραν από τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί, έχει άμεσο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά αφού τεράστια ποσά δαπανούνται για ανεργιακά επιδόματα, ενώ δυνατό να οδηγήσει στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Τονίσαμε από την αρχή ότι πέραν από τη διαχείριση των όρων του Μνημονίου μεγάλη πρόκληση αποτελεί η συγκράτηση της ύφεσης και της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα και η επανεκκίνηση της Κυπριακής οικονομίας.
Είναι γι αυτό το λόγο που απαιτείται ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη, στη δημιουργία επαναλαμβανόμενων επιχειρηματικών εσόδων, στην επάνοδο στις αγορές και στην έξοδο από την κρίση.
Το Κ.Σ ΕΔΕΚ προχώρησε στην ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου πλάνου επανασχεδιασμού της οικονομίας και στοχευμένων μέτρων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η ενέργεια, η έρευνα και καινοτομία, οι υπηρεσίες, η εμπορική ναυτιλία, οι κατασκευές και ο τουρισμός.
Είναι απαραίτητο να υπάρξουν μέτρα σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα και επανάκτησης της εμπιστοσύνης ώστε να γίνει δυνατή η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Είναι για αυτό το λόγο που πρέπει το νέο διοικητικό συμβούλιο στην Τράπεζα Κύπρο να προχωρήσει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης και να κινηθούν γρήγορα όλες οι απαραίτητες εργασίες που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού.
Ανάμεσα στα άλλα το Κ.Σ ΕΔΕΚ πρότεινε την πλήρη μηχανογράφηση των υπηρεσιών που αφορούν τις διαδικασίες στον έφορο Εταιρειών και στο ΤΕΠ, τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, τη παραχώρηση συγκεκριμένων πολεοδομικών κινήτρων, τον εμπλουτισμό των χρηματοοικονομικών προϊόντων που προσφέρονται στην Κύπρο μέσα από την ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΧΑΚ, την προώθηση των νομοσχεδίων που αφορούν τις μισθώσεις και τις κυψελοειδείς εταιρείες, την επίσπευση των διαδικασιών παροχής άδειας παραμονής στην Κύπρο και τη συμπλεγματοποίηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής ώστε να μειωθεί η μονάδα κόστους και να απορροφηθούν άνεργοι.