Γιολίτη: Μείωση φρουράς πολιτικών – Τέλος στη part time εργασία αστυνομικών

Μείωση φρουράς πολιτικών – Τέλος στη part time εργασία αστυνομικών, παραμένει ως έχει προς το παρόν ο αριθμός της φρουράς του Προεδρικού ανέφερε σε δήλωσή της η Υπουργος Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυ Γιολίτη μετά τη συνεδρία του Υπουργικού.

Η δήλωσή της:

Το Υπουργικό Συμβούλιο, σε σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε όπως προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των αστυνομικών των πολιτικών αρχηγών και πρώην αξιωματούχων του κράτους από 56 σε 35. Η απόφαση λήφθηκε μετά από αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου της Αστυνομίας. Η Επιτροπή της Αστυνομίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολιτικοί αρχηγοί και πρώην αξιωματούχοι, έχουν αυξημένο αριθμό αστυνομικών για τη φύλαξη και συνοδεία τους, σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Με την απόφαση αυτή, θα επέλθει εξοικονόμηση είκοσι ενός αστυνομικών, οι οποίοι θα διοχετευτούν, προς το παρόν, στο κινητό Σπίτι της Αστυνομίας, στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Και λέω κινητό, γιατί είναι ακόμη σε εξέλιξη οι διαδικασίες εξεύρευσης χώρου, όπου θα στεγαστεί το Σπίτι της Αστυνομίας στη Λευκωσία, όπως έγινε και στη Λεμεσό, στην οδό Ανεξαρτησίας. Πρόθεσή μας είναι οι πολίτες να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς, για αυτό και τα μέλη της Αστυνομίας θα έχουν αισθητή παρουσία στην οδό Λήδρας, στην Πλατεία Ελευθερίας και ευρύτερα στην περιοχή.

Όσον αφορά ευρύτερα το θέμα των φρουρών/αστυνομικών στην προεδρική φρουρά, η πρόθεση και η απόφαση, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ήταν η αξιολόγηση κινδύνου και εάν ήταν δυνατό η μείωση, η οποία και επήλθε για τους πολιτικούς αρχηγούς και πρώην αξιωματούχους. Εάν και εφόσον, η επιτροπή αξιολόγησης της Αστυνομίας κρίνει ότι ο αριθμός είτε δεν είναι ικανοποιητικός, είτε είναι υπερβολικός, θα προβούμε στις ανάλογες διορθώσεις.

Για το θέμα της προεδρικής φρουράς, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ανέκαθεν ο αριθμός των αστυνομικών/ φρουρών, προέδρων της Δημοκρατίας, ήταν περίπου ο ίδιος. Οι αστυνομικοί των εκάστοτε προέδρων της Δημοκρατίας, πέραν της φρουράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη, επί 24ώρου βάσεως, του Προεδρικού Μεγάρου, της εξοχικής προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος και της κατοικίας του εκάστοτε Προέδρου.

Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείω, να επαναξιολογηθούν και οι αριθμοί της Προεδρικής Φρουράς, εφόσον κριθεί αναγκαίο από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου της Αστυνομίας.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω, ότι στο πλαίσιο αποτελεσματικότερης χρήσης, εξοικονόμησης και καλύτερης αξιολόγησης και αποτελεσματικότητας των Αστυνομικών, αιτήματα για μερική απασχόληση, σε άλλα επαγγέλματα, από αστυνομικούς, δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι καιροί είναι δύσκολοι λόγω και της πανδημίας, η οποία επέφερε και την ανεργία για πολλούς συμπολίτες μας. Λόγω και του προβλήματος υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η Δύναμη, Αστυνομικοί, οι οποίοι ενδεχομένως επιθυμούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, θα μπορούν να εργάζονται εντός της Δύναμης, υπερωριακώς και όχι σε άλλα επαγγέλματα.

Ήδη προωθείται νομοσχέδιο, ούτως ώστε η Υπουργός Εργασίας να εγκρίνει τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο για τους Αστυνομικούς. Έως ότου εγκριθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προτίθεται να εγκρίνει άλλα αιτήματα αστυνομικών για επιπλέον εργασία σε άλλα επαγγέλματα.

Check Also

Άρχισε σήμερα η καταβολή επιδομάτων για τα Ειδικά Σχέδια

Share Twitter Άρχισε σήμερα η καταβολή επιδομάτων για τα Ειδικά Σχέδια Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας …

Σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων – Τελικές αποφάσεις από το Υπουργικό

Share Twitter Σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων – Τελικές αποφάσεις από το Υπουργικό Ο Πρόεδρος της …