Για πρώτη φορά από το 1991 η Γερμανία κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα

Η Γερμανία κατέγραψε το πρώτο μηνιαίο εμπορικό της έλλειμμα εδώ και τρεις δεκαετίες, καθώς οι εταιρείες βρέθηκαν αντιμέτωπες με το αυξανόμενο κόστος εισαγωγών και τη χαμηλότερη ζήτηση για τα προϊόντα τους εν μέσω και των πιο δυσοίωνων οικονομικών προοπτικών.

Το έλλειμμα τον Μάιο για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ήταν 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1 δισεκατομμύριο δολάρια), πρόκειται για έλλειμμα που τελευταία φορά κατέγραψε το 1991. Οι διασυνοριακές εξαγωγές μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 0,5%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,7%, πολύ περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εξαγωγές μειώνονται στην παρούσα συγκυρία», δήλωσε ο Όλιβερ Ρακάου, οικονομολόγος στην Oxford Economics στη Φρανκφούρτη. «Πρέπει να εστιάσετε στις εισαγωγές, και ειδικά στις εξελίξεις των τιμών».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown της Κίνας προκαλούν τεράστια προβλήματα στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, με σημαντικές συνέπειες για την εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας.

Το κόστος για εισαγωγές σε υπηρεσίες και αγαθά όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές αυξήθηκαν περισσότερο από 30% τον Μάιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Check Also

Real Estate: Η νέα τάξη πραγμάτων λόγω ουκρανικού

Οι ψηλές τιμές, η βιωσιμότητα και η επόμενη ημέρα για τον τομέα των ακινήτων στην …

Eνα βήμα πριν την ύφεση η Ευρωζώνη… λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Υποφέροντας ήδη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τα νομίσματα των οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης αναμένεται …