Για ποιο λόγο χαμηλώνουν τα φώτα της καμπίνας του αεροπλάνου για την απογείωση και την προσγείωση

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί χαμηλώνουν τα φώτα στην καμπίνα του αεροπλάνου στη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης; Ένας πιλότος αποκάλυψε πως πρόκειται για ένα προληπτικό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό μέτρο ασφαλείας.

Κατά την απογείωση και την προσγείωση του αεροπλάνου, το προσωπικό του πληρώματος καμπίνας προβαίνει, κάθε φορά, σε μια σειρά από συγκεκριμένες διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των επιβατών.

Μία από αυτές τις διαδικασίες και μάλιστα, εκ των σημαντικότερων είναι και το να χαμηλώσουν τα φώτα του αεροσκάφους.

Κάποιες θεωρίες λένε ότι αυτό γίνεται για τη μείωση της φωτορύπανσης στον ουρανό. Άλλες, για να μη δημιουργείται κομφούζιο φωτός πάνω από το αεροδρόμιο και να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σχέση.

Ο πιλότος και συγγραφέας του Cockpit Confidential, ονόματι Patrick Smith, αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο: «Το χαμήλωμα των φώτων επιτρέπει στα μάτια σας να προσαρμοστούν εκ των προτέρων στο σκοτάδι, ούτως ώστε να μην τυφλωθείτε ξαφνικά αν συμβεί κάτι και… πέσει το ρεύμα, και χρειαστεί να ψάχνετε τις πόρτες στο σκοτάδι ή στον καπνό! Έτσι, δε, ο φωτισμός στη διαδρομή έκτακτης ανάγκης και τα σήματα θα είναι πιο εμφανή. Αυτό το μέτρο, ουσιαστικά, καθιστά ευκολότερο το να βλέπει κανείς και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τουλάχιστον μια βασική αίσθηση προσανατολισμού -δηλαδή, ποιος είναι ο δρόμος προς την έξοδο».

Για να το εξηγήσουμε και πιο απλά, σε περίπτωση ατυχήματος, τα μάτια θα έχουν ήδη προσαρμοστεί στις συνθήκες σκοταδιού, καθώς το ανθρώπινο μάτι χρειάζεται σχεδόν 10 λεπτά για να προσαρμοστεί από το φως στο σκοτάδι.

Έτσι, οι επιβάτες θα είναι σε καλύτερη μοίρα, ώστε να εκκενώσουν το αεροπλάνο άμεσα!

Check Also

8 έξυπνοι τρόποι για την αξιοποίησή του παλιού σας PC

Share Twitter Για όλους έρχεται κάποια στιγμή η ώρα να ανανεώσουν τον παλιό υπολογιστή τους …

Με την βοήθεια του Google Earth ουφολόγος εντόπισε βυθισμένους δίσκους εξωγήινων στον Θερμαϊκό

Share Twitter Οι εξωγήινοι αυτοί, όπως λέει, ανήκουν στη φιλειρηνική φυλή W56 και οι ιπτάμενοι …