Γαλλία: Μείωση – έκπληξη για στον πληθωρισμό στο 6,2% τον Σεπτέμβριο…

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιβραδύνθηκε απροσδόκητα την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ σημείωσαν άνοδο 6,2% σε ετήσια βάση, από 6,6% τον Αύγουστο.

Οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε σταθερός. Τα στοιχεία για τη γαλλική οικονομία έρχονται έπειτα από μία αιφνιδιαστική επιβράδυνση και στην Ισπανία.

Ωστόσο, σημειώθηκε μεγάλη άνοδος στη Γερμανία και στην Ολλανδία, όπου ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 17,1% τον Σεπτέμβριο.Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη θα ανακοινωθούν σήμερα και είναι πιθανό να παρουσιάσουν επιτάχυνση στο ιστορικό υψηλό του 9,7%.

Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ΕΚΤ καθώς καλείται να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική για το επόμενο διάστημα, με τις φωνές που βλέπουν αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης να πληθαίνουν.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Ντε Γκαλό δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να ενεργήσει με αποφασιστικό αλλά μαθοδικό τρόπο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee την Παρασκευή έδειξαν επιβράδυνση στην άνοδο των τιμών ενέργειας και των υπηρεσιών, ενώ το κόστος των τροφίμων επιταχύνθηκε. Μια ξεχωριστή έκθεση του Insee την Παρασκευή έδειξε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες τον Αύγουστο, καθώς η αύξηση των δαπανών για μεταποιημένα προϊόντα αντιστάθμισε τη μείωση των δαπανών για τρόφιμα.

Check Also

Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% διαβεβαιώνουν oι κεντρικοί τραπεζίτες Γερμανίας Γαλλίας

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να επαναφέρουν …

Αυξάνεται το παγκόσμιο χρέος – Χώρες με «κόκκινους» ισολογισμούς, «εταιρείες-ζόμπι» και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Η παγκόσμια οικονομία έχει εξέλθει από την περίοδο της ποσοτικής χαλάρωσης, «φορτωμένη» με υπερβολικά χρέη. …