Β. Κορέα: Η αδελφή του Κιμ οργάνωσε πραξικόπημα για την ανατροπή του;

Την είδηση πως η δυναμική Κιμ Γιο Τζονγκ, η μικρότερη αμφιθαλής αδελφή του κληρονομικού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, οργάνωσε πραξικόπημα για την ανατροπή του διέψευσαν την Κυριακή οι μυστικές υπηρεσίες της γειτονικής Νότιας Κορέας (NIS). Στο ίδιο μήκος κύματος και ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης στη Σεούλ δήλωσε κατηγορηματικά πως τα σχετικά δημοσιεύματα είναι αναληθή.

Η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας στις 23 Οκτωβρίου, αρχικά, στην αμερικανική ταμπλόιντ Globe και στη συνέχεια μεταδόθηκε και από μέσα ενημέρωσης της Νοτίου Κορέας. Σύμφωνα με την Globe, η 34χρονη Κιμ Γιο Τζονγκ, «δεξί χέρι» του ισχυρού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, οργάνωσε πραξικόπημα για την ανατροπή του αδελφού της στο χρονικό διάστημα μεταξύ 6 Μαΐου και 5 Ιουνίου και κατόρθωσε να τον απομακρύνει από την εξουσία. Το δημοσίευμα επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο του Πενταγώνου, ο οποίος υποστήριξε ότι τον Σεπτέμβριο η Κιμ Γιο Τζονγκ προήγαγε τον εαυτό της σε μέλος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων, ώστε να εδραιώσει περαιτέρω την επιρροή της στο καθεστώς.

Μάλιστα, τα σχετικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως στις πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις τον Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αντικαταστήσει ένας σωσίας, πολύ πιο αδύνατος από τον ίδιο, όπως αποδεικνύουν και οι επίσημες φωτογραφίες των τελευταίων μηνών. Είναι γεγονός πως το περασμένο έτος είχαν κυκλοφορήσει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης φήμες πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Όμως, τον Ιούλιο οι μυστικές υπηρεσίες στη Νότιο Κορέα, που έχουν πάντα στραμμένο το «βλέμμα» στον βόρειο γείτονα, διέψευσαν τις σχετικές φήμες και τις χαρακτήρισαν αβάσιμες.

Άλλωστε, μόλις στις αρχές Οκτωβρίου ο ηγέτης της δυναστείας των Κιμ παρακολούθησε στρατιωτική επίδειξη στην Πιονγιάνγκ ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο φωτογραφικός φακός των κρατικών μέσων ενημέρωσης της χώρας του τον «συνέλαβε» να καπνίζει παρέα με ανώτατους αξιωματούχους.

Πάντως, τον Αύγουστο του 2020 ο Κιμ είχε μεταβιβάσει ένα μεγάλο μέρος των εξουσιών του στην αδελφή του ώστε να απαλλαγεί από το έντονο στρες, σύμφωνα με αξιωματούχο από τη Νότια Κορέα. «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξακολουθεί να ασκεί απόλυτη εξουσία, αλλά σε σύγκριση με το παρελθόν, μερικές από τις εξουσίες του τις μεταβιβάζει σιγά – σιγά. Η Κιμ Γιο Τζονγκ είναι ντε φάκτο δεύτερη τη τάξει» είχε δηλώσει ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χα Τάε Κιούνγκ στην εφημερίδα Korean Herald.

Check Also

Μετάλλαξη Omicron: Ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Γερμανία

Υπουργός στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατα εντοπισθείσα παραλλαγή Omicron του …

Συναγερμός στην Ολλανδία με 61 κρούσματα σε επιβάτες από την Αφρική…

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις …