Βρυξέλλες: Οργή για τη στάση του Ερντογάν και την αδράνεια Σαρλ Μισέλ

Βρυξέλλες: Οργή για τη στάση του Ερντογάν και την αδράνεια Σαρλ Μισέλ

Ευρωβουλευτές κατηγορούν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι δεν αντέδρασε στην απρεπή συμπεριφορά του Ερντογάν απέναντι στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και μάλιστα το αποκαλούν SofaGate.

Οργή και βαρύ κλίμα οργής έχει δημιουργήσει στις Βρυξέλλες η προσβολή κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αναγκάστηκε να καθίσει σε έναν καναπέ μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την  συνάντησή τους στην Άγκυρα.

«Εμμ…» μουρμούρισε η πρόεδρος της Κομισιόν σαστισμένη παραμένοντας όρθια την ώρα που Μισέλ και Ερντογάν είχαν ήδη στρογγυλοκαθήσει στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί για να φιλοξενήσουν τους δύο άνδρες, και μόνον αυτούς, που θα συμμετείχαν στην συνάντηση ανάμεσα στους δύο ευρωπαίους ηγέτες και τον ισλαμιστή Τούρκο πρόεδρο.

Ενόψει αυτού, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάθισε σε έναν καναπέ, απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που ιεραρχικά βρίσκεται κάτω από την αυτή κατά το πρωτόκολλο.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη προσβολή, αθέλητη ή προμελετημένη, συμπίπτει με μία ευαίσθητη συγκυρία. Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία επιδιώκουν την αποκατάσταση των σχέσεών τους έπειτα από πολύμηνη ένταση, την ώρα που οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους απέναντι στην καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, που συνοδεύθηκε πρόσφατα από την απόφαση του Ερντογάν για την αποχώρηση της Άγκυρας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν μάσησε τα λόγια της κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Είμαι βαθιά ανήσυχη για το γεγονός ότι η Τουρκία αποσύρθηκε από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για την προστασία των γυναικών, την προστασία των παιδιών, κατά της βίας και είναι σαφώς κακό σημάδι αυτήν την στιγμή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «τα θέματα που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

Όπως ήταν λογικό, το εν λόγω περιστατικό προκάλεσε την οργή πολλών ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες.

«Πρώτα αποσύρονται από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τώρα αφήνουν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς κάθισμα κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης. Είναι ντροπή #WomensRights», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ισπανίδα Ιράτχε Γκαρσία Πέρες.

Παράλληλα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Σεργκέι Λαγκοντίνσκι, σχολίασε ότι η έκφραση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ”Εμμ..!” είναι το νέο μότο για την θέση ότι ”η σχέση ΕΕ-Τουρκίας δεν πρέπει να διαμορφωθεί έτσι”.
Αν όμως η συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς θεωρείται δεδομένη για όποιον έχει την παραμικρή πείρα από το πρωτόκολλο, αλλά και την ουσιαστική μεταχείριση των γυναικών σε ισλαμικό περιβάλλον, η στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένη. Ο Σαρλ Μισέλ δεν ήταν προετοιμασμένος για την αναμενόμενη, αν όχι προμελετημένη, προσβολή; Και αν όχι, τι ήταν αυτό που τον εμπόδισε στην αυτονόητη αυθόρμητη αντίδραση;

Απορία σε σχέση με το συμβάν εκφράζει και η Ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής, Σοφί ιν τ’ Βελντ, η οποία αναρωτιέται γιατί ο πρόεδρος του Συμβουλίου παρέμεινε ”σιωπηλό” την ώρα που η συνάδελφός του βρισκόταν όρθια και σε προφανή αμηχανία;

Check Also

Αυστρία: Από την 1η Φεβρουαρίου υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους άνω των 14 ετών

Πρόστιμο ύψους έως και 600 ευρώ ανά τρεις μήνες θα επιβάλλεται σε όσους δεν εμβολιάζονται …

Πάπας Φραγκίσκος: Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι πρόβλημα του κόσμου

Πάπας Φραγκίσκος: Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι πρόβλημα του κόσμου Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη …