Βρετανική έρευνα: Ελαστικότητα και παραγωγικότητα το μέλλον της (τηλ)εργασίας

Οι εργοδότες ρισκάρουν τη δημιουργία μιας «ανθυγιεινής» εργασιακής κουλτούρας στην μετά-πανδημίας εποχή, εάν δεν υιοθετήσουν την τηλεργασία με πραγματική ελαστικότητα, σύμφωνα με έρευνα του King’s College του Λονδίνου (KCL).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Global Institute for Women’s Leadership στο KCL και την εταιρεία Karian and Box, οι εργοδότες θα πρέπει να αποφύγουν την παροχή μιας ψευδαίσθησης ελαστικότητας. Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι θα ζητούν από τους εργαζόμενους αυξημένες ώρες εργασίας και ανταπόκριση σε περίεργες ώρες.

Σχεδόν όλες οι εταιρείες οι οποίες έλαβαν μέρος στην έρευνα απάντησαν πως το εργασιακό τους μέλλον θα αποτελείται από ένα υβριδικό μοντέλο, με τους εργαζόμενους να διαμοιράζουν την απασχόληση μεταξύ σπιτιού και εργασιακού χώρου, αν και μόνο το 36% έχουν σχεδιάσει ελαστικές θέσεις εργασίας με συγκεκριμένο μοντέλο που θα τις υποστηρίζει.

Χωρίς περαιτέρω στοχευμένη υποστήριξη, ιδιαίτερα οι γονείς και οι προστάτες οικογενειών κινδυνεύουν από την κατάργηση των ορίων μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, αλλά και από αύξηση του εργασιακού φόρτου, ανέφερε η έρευνα.

Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες ανά τον κόσμο προσπαθούν να ανταποκριθούν σε μια νέα πραγματικότητα η οποία έχει ωθήσει πολλούς εξ αυτών στην τηλεργασία για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Περίπου το ⅓ των εργαζομένων στη Βρετανία δουλεύουν full-time από το σπίτι, σύμφωνα με τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία.

Εκ των 254 εταιρειών που μετείχαν στην έρευνα του King’s College, το 90% ανέφεραν πως έχουν αυξήσει την υποστήριξη της τηλεργασίας, ενώ το 75% ανέφερε πως έχει λάβει μέτρα για την υποστήριξη της ελαστικής εργασίας.

Τι προτείνεται
Η έρευνα πρότεινε τη δημιουργία συγκεκριμένων ωραρίων, μειωμένων “ημερών”, διαμοιρασμού του εργασιακού φόρτου και άλλων εργαλείων για την αύξηση της ελαστικότητας.

Η έρευνα επίσης προειδοποίησε για τους κινδύνους της δημιουργίας ενός εργασιακού χώρου δύο ταχυτήτων, με αυτούς που δουλεύουν μέσω τηλεργασίας να μην συμπεριλαμβάνονται στις λίστες προαγωγής ή μισθολογικής αύξησης.

«Είναι η στιγμή που πρέπει να επανασχεδιάσουμε τον εργασιακό χώρο έτσι ώστε να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα, από ανελαστικότητα ωραρίων μέχρι “τοξικές” πρακτικές που θέλουν τους εργαζόμενους να βρίσκονται πάντα στο γραφείο», ανέφερε η Ρόζι Κάμπελ, επικεφαλής του Global Institute for Women’s Leadership, ενώ προσέθεσε πως «οι εργοδότες θα πρέπει να προσηλωθούν στην παραγωγικότητα και όχι στην φυσική παρουσία των εργαζομένων και να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία έτσι ώστε να αναθεωρήσουν πως γίνεται η καλύτερη δουλειά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το πως και που».

Check Also

Το «χρυσό» deal της Hertz με την Tesla που ξάφνιασε ακόμα και τον Έλον Μασκ

Στον επιχειρηματικό κόσμο οι παραγγελίες, τα deals οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις αποτελούν ρουτίνα, καθώς …

Τεράστια ώθηση αναμένεται να λάβει η περιουσία του Τραμπ λόγω «Truth Social»

Τεράστια ώθηση αναμένεται να λάβει η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ -μετά την πτώση που είχε …