Βρετανία: Σε υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός στο 11,1%… βαριά σκιά σε καταναλωτές και επιχειρήσεις

Σε υψηλό 41 ετών «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς διαμορφώθηκε στο 11,1%, γεγονός που εντείνει την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Η άνοδος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ήταν μεγαλύτερη από το ποσοστό του 10,9% που ανέμενε η κεντρική τράπεζα ή τη μέση εκτίμηση της τάξης του 10,7% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας οδήγησαν την αύξηση. Ο πληθωρισμός είναι τώρα πάνω από πέντε φορές υψηλότερος από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η BOE, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό το σενάριο της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο δανεισμού οκτώ φορές το περασμένο έτος προκειμένου να αποτρέψει το υψηλότερο ενεργειακό κόστος από τη δημιουργία ενός «σπιράλ μισθών-τιμών». Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η BOE θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα στο 3,5%. «Ο σημερινός πληθωρισμός 11,1% συνεχίζει να ρίχνει βαριά σκιά σε καταναλωτές και επιχειρήσεις», δήλωσε ο Άντριου ‘Αλντριντζ, συνεργάτης της Deepbridge Capital. «Δεν είναι ακόμη σαφές εάν φτάνουμε στο ανώτατο όριο του πληθωρισμού για φέτος, αλλά παρόλα αυτά πρόκειται μια δύσκολη περίοδο για τις αγορές».

Η λίρα ενισχύθηκε έως και 0,3% στα 1,1901 δολάρια μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Ο πληθωρισμός θα βρισκόταν 13,8% αν η κυβέρνηση δεν είχε εισαγάγει εγγύηση για την τιμή της ενέργειας που περιόριζε την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, ανέφερε η ONS. Το ποσοστό πληθωρισμού για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος ήταν 11,9% έναντι 10,5% για τα πιο πλούσια. Το κόστος των δραστηριοτήτων αναψυχής αυξήθηκε τον Οκτώβριο.

Υπήρξε μια καθοδική επίδραση στις τιμές από το κόστος μεταφορών, αντανακλώντας μια στροφή προς την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Check Also

Παραμένει περιορισμένη η ζήτηση για πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά… Συνεχίζεται η πτώση της τιμής

Περιορισμένη φαίνεται πως παραμένει η ζήτηση στην αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με πρόσφατο σχετικό δείκτη, η …

H Βρετανία «εισάγει» χασάπηδες από τις Φιλιππίνες…

Φιλιππινέζοι «χασάπηδες» στο Λονδίνο; Γιατί όχι, απαντά ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο, …