Βασίλισσα Ελισάβετ: Πόση είναι η περιουσία της – Η κρατική ενίσχυση

Τα οικονομικά της βασιλικής οικογένειας δεν έχουν ανακοινωθεί ποτέ πισήμως. Παρ’ όλα αυτά, κάποια πράγματα έχουν αποκαλυφθεί.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η πλουσιότερη από τη βασιλική οικογένεια. Σύμφωνα με εκτίμηση του Forbes, η προσωπική περιουσία της ανέρχεται στα 530 εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματά της προέρχονται κυρίως από προσωπικό της πλούτο, το εισόδημα και κρατικές επιχορηγήσεις….

Όπως είναι γνωστό, η βασίλισσα Ελισάβετ διαθέτει μία από τις σημαντικότερες και πλουσιότερες συλλογές κοσμημάτων στον κόσμο.

Ένα μεγάλο κομμάτι της περιουσίας της είναι μεταβιβάσιμο από διάδοχο σε διάδοχο, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα καθώς η Βασίλισσα ξοδεύει από τρία «πορτοφόλια»

Η βασίλισσα έχει μια αρκετά εντυπωσιακή συλλογή από παλάτια, κάστρα και κοσμήματα – οπότε είναι μάλλον σωστό να υποθέσουμε ότι δεν έβαλε ποτέ το χέρι της κάτω από τον καναπέ ελπίζοντας απεγνωσμένα να βρει λίγα ψιλά.

Πόσο μεγάλη είναι όμως η περιουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ;

Το 2018, η Βασίλισσα κατέλαβε την 344η θέση στον δείκτη πλουσίων της Sunday Times.

Η περιουσία της αποτελείται από ακίνητα, κοσμήματα, άλογα και συλλογές τέχνης.

Σύμφωνα με το Forbes, η προσωπική περιουσία της Βασίλισσας το 2016 έφτασε το εντυπωσιακό νούμερο των 530 εκατ. λιρών.

Ο σύζυγός της Πρίγκιπας Φίλιπ πιστεύεται ότι έχει περιουσία περίπου 25 εκατομμυρίων λιρών.

Το 2019, οι Sunday Times υπολόγισαν την περιουσία ολόκληρης της Βασιλικής Οικογένειας. Συγκεκριμένα υπολόγισαν ότι αυτή ανέρχεται στις 71 δισεκατομμύρια στερλίνες, ή περίπου 80 δισεκατομμύρια λίρες.

Ωστόσο, η επεξεργασία των οικονομικών της Ελισσάβετ δεν είναι καθόλου απλή, καθώς υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και τεχνικές λεπτομέρειες σε ορισμένα από τα στοιχεία που έχει στο όνομά της.

Πολλά από τα αντικείμενα ή κτίρια που κατέχει, δεν αποτελούν προσωπικά αντικείμενα αλλά βρίσκονται στην ιδιοκτησία της λόγω της ιδιότητας της και του ρόλου της.

Για παράδειγμα, ενώ είναι ιδιοκτήτης των κτηρίων Balmoral και Sandringham που τα κληρονόμησε προσωπικά από τον πατέρα της, οι επίσημες βασιλικές κατοικίες – συμπεριλαμβανομένου του Buckingham Palace – θα μεταβιβαστούν στον διάδοχό της.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρίγκιπας Κάρολος θα αναλάβει τον έλεγχο της περιουσίας, όταν πεθάνει η Βασίλισσα.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για πολλούς από τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς όπως τα Crown Jewels.

Η Βασίλισσα πληρώνει τα καθημερινά της έξοδα χρησιμοποιώντας τρία ξεχωριστά πορτοφόλια – την κρατική ενίσχυση, το Privy Purse και τα προσωπικά της χρήματα.

Η κρατική ενίσχυση την περίοδο 2018-19 έφτασε τις 82 εκατ. λίρες, ίση με 1,24 λίρες ανά κάτοικο της Βρετανίας.

Το Privy Purse είναι μετρητά (περίπου 20 εκατ. λίρες) που στέλνονται από το Δουκάτο του Λάνκαστερ – ένα χαρτοφυλάκιο που εμπεριέχει εκτάσεις γης, ακίνητα και άλλα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία.

Έχει έκταση περίπου 18.000 εκτάρια στην Αγγλία και την Ουαλία, μια έκταση ισοδύναμη της Σίφνου.

Check Also

Σκωτία: Έκαναν βόλτα σε δάσος και συνάντησαν… καγκουρό!

Share Twitter Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι Τάνια Κέιρνς και ο Ίαν Γουέλς βλέποντας …

Ισπανία: Ψαροντουφεκάς έπιασε χταπόδι και το χταπόδι έπιασε τον ψαροντουφεκά! (Video)

Share Twitter Τρομερό σκηνικό στη Γαλικία, με ένα χταπόδι να κολλάει στην πλάτη ψαροντουφεκά, ο …