Αφγανιστάν – Ταλιμπάν: Βανδαλισμένες εικόνες γυναικών σε βιτρίνες στην Καμπούλ

Με ραγδαίο και τρομακτικό ρυθμό η πόλη της Καμπούλ «αλλάζει πρόσωπο» μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Μετά από τις φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και έδειχναν διαφημιστικές εικόνες γυναικών σε βιτρίνες της πόλης να καλύπτονται με μπογιά (σε συμμόρφωση με τους θρησκευτικούς νόμους του ισλαμιστικού κινήματος), το Γαλλικό Πρακτορείο δημοσιεύει νέο υλικό που καταγράφει μια ακόμα πιο «επιθετική» παρέμβαση στις προσόψεις των καταστημάτων που κοσμούνται με γυναικεία πρόσωπα.

Οι εν λόγω φωτογραφίες τραβήχτηκαν έξω από ένα ινστιτούτο αισθητικής, στην περιοχή Σάρι-Νο και δείχνουν εικόνες γυναικών που έχουν βανδαλιστεί με μαύρο σπρέι. Το πρόσωπο μιας γυναίκας στη βιτρίνα έχει παραμορφωθεί για να δείχνει σχεδόν… διαβολικό, ενώ άλλα γυναικεία πρόσωπα έχουν καλυφθεί τελείως από το μαύρο χρώμα.

Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, στις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν την εισβολή στον Αφγανιστάν με επικεφαλής του Αμερικανούς το 2001, εκατοντάδες ινστιτούτα αισθητικής (που στο παρελθόν ήταν τελείως απαγορευμένα) ξεφύτρωσαν στην Καμπούλ, προσφέροντας υπηρεσίες όπως μανικιούρ και μακιγιάζ σε γυναίκες που μεγάλωσαν κρύβοντας κάθε εκατοστό του σώματός τους από τον κόσμο.

Πρόσφατα, καθώς οι δυνάμεις των Ταλιμπάν πλησίαζαν στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον ένα από αυτά τα καταστήματα ξεκίνησε να ασβεστώνει την πρόσοψή του για να καλύψει διαφημίσεις με χαμογελαστά πρόσωπα γυναικών, που πόζαραν με αμφίεση νύφης. Οι πιο πρόσφατες φωτογραφίες του Γαλλικού πρακτορείου με το βανδαλισμένο κατάστημα τραβήχτηκαν την Τετάρτη, την ώρα που μια περιπολία Ταλιμπάν περνούσε από το σημείο.

Οι οκτώ κανόνες των Ταλιμπάν για τις γυναίκες – Η παραβίασή τους σημαίνει θάνατο

Από το 1996 μέχρι και το 2001, την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να εργαστούν, τα νεαρά κορίτσια απαγορεύοταν να πάνε σχολείο και ήταν υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες η κάλυψη του προσώπου, ενώ για να βγουν έξω έπρεπε να συνοδεύονται από άρρεν μέλος της οικογένειάς τους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με αναφορές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2001, οι οκτώ κανόνες που ίσχυαν για τις γυναίκες, έχοντας επιβληθεί από το καθεστώς των Ταλιμπάν, ήταν οι εξής:

1. Έπρεπε να είναι καλυμμένες με ενδύματα από την κορφή ως τα νύχια.

2. Δεν τους επιτρεπόταν να εργαστούν, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

3. Δεν τους επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο.

4. Είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.

5. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους, χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα-μέλος της οικογένειάς τους.

6. Όταν έβγαιναν έξω, έμπαιναν σε ειδικά λεωφορεία, ενώ για να μπουν σε ταξί, θα έπρεπε και πάλι να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, συγγενή τους.

7. Γενικά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κυκλοφορούν στον δρόμο, χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, που να είναι συγγενικό τους πρόσωπο.

8. Τα παράθυρα των σπιτιών τους έπρεπε να είναι βαμμένα, προκειμένου να μην μπορεί κανένας περαστικός απ’ έξω να δει στο εσωτερικό τους.

Check Also

Άντονι Μπλίνκεν: Αν ο Πούτιν το θέλει «σοβαρά», ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αύριο

Εφικτό χαρακτήρισε ο Άντονι Μπλίνκεν τον διάλογο μεταξύ Ρωσίας και ουκρανάις για τη λήξη των …

Xάος στη Βουλή της Σενεγάλης… Βουλευτής χαστούκισε γυναίκα συνάδελφο – Ξύλο χαστούκια και καρεκλιές (Video)

Απίστευτες σκηνές διαδραματίστηκαν στο κοινοβούλιο της Σενεγάλης την Πέμπτη με βουλευτές να παίζουν ξύλο και …