Από 1/1/2013 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν στα νοσοκομεία

Χρόνια τώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν αποδέκτες προνομίων, τα οποία δεν κατείχαν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Οι απαιτήσεις όμως της τρόικα οδηγούν σε άμεση κατάργηση τους και εξίσωση των δημοσίων υπαλλήλων με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Ανέκαθεν οι δημόσιοι υπάλληλοι της Κύπρου απολάμβαναν εκπτώσεις σε οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο κρατικός αερομεταφορέας, στον οποίο δικαιούνταν έκπτωση της τάξης του 10%. Ευτυχώς όμως το εν λόγω προνόμιο τερματίστηκε.

Άλλο παράδειγμα ειδικής μεταχείρισης της συγκεκριμένης  μερίδας εργαζομένων αποτελεί το εθνικό σύστημα υγείας. Εδώ και χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής δημοκρατίας το 1960, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι οικογένειες τους ήταν ευνοούμενοι του συστήματος δωρεάν παροχής υγείας σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Ωστόσο, και στο προνόμιο αυτό μπαίνει “μαχαίρι”  από την 1/1/2013, οπότε και θα πληρώνουν όπως και οι υπόλοιποι πολίτες.

Αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό διότι κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι παίρνουν χιλιάδες ευρώ μισθό μηνιαίως, σε αντίθεση με άλλούς χαμηλά αμειβόμενους, οι οποίοι στερούνται τελικά την κρατική μέριμνα.