Αποκλείει “κούρεμα” του χρέους ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Σε μία εφ όλης συνέντευξή του στο Associated Press, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης μίλησε για το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, τα καλά και τα κακά σενάρια, τη βιωσιμότητα του χρέους και ένα πιθανό «κούρεμα».

Εμφανίστηκε σίγουρος ότι τελικά το ποσό που θα απαιτηθεί για τη στήριξη των τραπεζών θα είναι μικρότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα είναιεγκλωβισμένη από τα δάνεια που θα πάρει για να τα αποπληρώσει, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο και το βάρος θα πέσει για μία ακόμη φορά στους Κύπριους πολίτες με περικοπές μισθών και συντάξεων και αύξηση της φορολογίας.

Ο ίδιος πάντως, δεν αποδέχεται όλα αυτά τα «ζοφερά» σενάρια, καθώς, είπε, βασίζονται σε ακραία σενάρια επιδείνωσης της ύφεσης στην Ευρώπη.

Αρνήθηκε το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους. Θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των επενδυτών όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στην ευρωζώνη.

Ο κ. Δημητριάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων, αν κριθεί αναγκαίο για τη βιωσιμότητα του χρέους, πόσο μάλλον που αυτό αποτελεί μέρος της συμφωνίας που υπεγράφη με την τρόικα. Αν συμβεί αυτό, η Cyta θα βρεθεί ψηλά στη λίστα, πριν από την ΑΗΚ ή τα λιμάνια για λόγους εθνικής ασφάλειας.