Απάντηση ΥΠΟΙΚ για διορισμούς και προαγωγές στο τμήμα Πληροφορικής

Απάντηση ΥΠΟΙΚ για διορισμούς και προαγωγές στο τμήμα Πληροφορικής

Το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για δημοσιεύματα του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), τα οποία αναφέρονται σε «διορισμό και ακολούθως την προαγωγή μη προσοντούχων προσώπων στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ) κατά παράβαση της περί ΕΤΕΚ νομοθεσίας».

Το Υπουργείο επιθυμεί να τονίσει ότι, όλοι οι Λειτουργοί που υπηρετούν στο ΤΥΠ προσλήφθηκαν από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας με άκρως νόμιμες διαδικασίες, σύμφωνα με τα εκάστοτε σχέδια υπηρεσίας και είναι όλοι πτυχιούχοι επιστήμονες. Η νομοθεσία του ΕΤΕΚ αφορά μόνο στον Κλάδο της Μηχανικής της Πληροφορικής και όχι σε ολόκληρο τον Τομέα της Πληροφορικής στον οποίο εμπίπτουν οι αρμοδιότητες και ο ρόλος του ΤΥΠ.

Τονίζεται επίσης ότι, πρόσφατη προσφυγή του ΕΤΕΚ εναντίον διορισμού στη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή του ΤΥΠ έχει εκδικαστεί και η Κυβέρνηση δικαιώθηκε με απόφαση του δικαστηρίου στις 28/6/2019.

Συγκεκριμένα, η δικαστής κατέληξε ότι «το ΕΤΕΚ απέτυχε να πιθανολογήσει οποιαδήποτε βλάβη στα συμφέροντα τα οποία επιδιώκει να προστατεύσει βάσει των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας, καθότι δεν έχει καταδείξει ότι στα πλαίσια της επιστήμης της πληροφορικής θα πρέπει, δίχως άλλο, να θεωρείται ότι περιλαμβάνεται, ως κλάδος αυτής και όχι ως διακριτός κλάδος, η Μηχανική της Πληροφορικής, ώστε για την επίδικη θέση να απαιτείται η εγγραφή στο σχετικό Μητρώο του ΕΤΕΚ».

Μεταξύ άλλων η δικαστής ανέφερε: «Το επίδικο σχέδιο υπηρεσίας αναφέρεται σε “επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών” και “τεχνολογία της πληροφορικής”. Δεν έχει, θεωρώ, καταδειχθεί από το ΕΤΕΚ ότι οι εν λόγω κλάδοι δεν αποτελούν διακριτούς κλάδους από τον κλάδο της μηχανικής της πληροφορικής, αλλά αλληλοκαλύπτονται, ώστε αυτός που κατέχει πτυχίο ή δίπλωμα πανεπιστημίου ή άλλο ισοδύναμο προσόν στην επιστήμη ή την τεχνολογία της πληροφορικής, να θεωρείται ότι ασκεί μηχανική επιστήμη, ώστε να πρέπει να εγγραφεί υποχρεωτικώς στο σχετικό μητρώο του ΕΤΕΚ».

Το Υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ) επιδιώκουν μια σχέση συνεργασίας με το ΕΤΕΚ και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι για προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

 

Check Also

Προδρόμου για Ειδική εκπαίδευση: Επιστρέφουν στα σχολεία 769 παιδιά

Share Twitter Προδρόμου για Ειδική εκπαίδευση: Επιστρέφουν στα σχολεία 769 παιδιά Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, …

Στεφάνου: Μη αποτελεσματικό το σχέδιο ΕΣΤΙΑ – Αλαλούμ μεταξύ εμπλεκόμενων

Share Twitter Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου στη Βουλή, μετά τη συνεδρία της …